De wettelijke garantieperiode bedraagt in ons land momenteel twee jaar. In werkelijkheid zijn het slechts 6 maanden, gezien een consument na een half jaar zelf moet kunnen bewijzen dat het product stuk ging door een fout van de producent. Een lange en vooral dure procedure, waardoor consumenten vaak in de kou blijven staan.
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil dat we langer kunnen genieten van zo’n garantie, en is blij met de steun van Europa. Vorige week sprak IMCO, de commissie voor interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement, zich immers uit voor een uitbreiding van de garantieregeling. Hiermee bevestigen ze de hervorming waar Peeters op Belgische vlak mee bezig is.
“Nu kan van de consument na een periode van zes maanden gevraagd worden te bewijzen dat een gebrek aan een product al bestond op het moment van de aankoop en niet te wijten is aan slecht gebruik. In de praktijk is het erg moeilijk voor een consument om dat te bewijzen. Daarom wil ik de periode van de omgekeerde bewijslast verlengen. De bewijslast zou minstens het volledige eerste jaar na de aankoop bij de handelaar moeten liggen.”
Langere garantie voor bepaalde producten
Naast de verlenging van de omgekeerde bewijslast, wil Kris Peeters ook de duur van de garantie verlengen voor specifieke producten. Daarnaast wil hij consumenten de mogelijkheid geven om zelf te kiezen om een defect product te laten herstellen door de winkel waar de aankoop gebeurde of door de fabrikant ervan.
“Van producten als wasmachines en diepvriezers mogen we een lange levensduur verwachten. Daarom wil ik de garantieperiode voor die producten langer kunnen maken dan de huidige twee jaar. Door de mogelijkheid te geven om ook rechtstreeks bij de fabrikant de garantie op te eisen, versterken we de rechten van de consument. Als een winkel sluit, zal de consument zijn garantie niet meer verliezen.”
Detailhandelaars beter beschermen
Tot slot wil Peeters het verhaalrecht van detailhandelaars versterken. Zij staan nu vaak tussen twee vuren: de klagende consument enerzijds en de producent anderzijds. Met het verhaalrecht kunnen handelaars de garantie van producten verhalen op de fabrikant. In het voorstel dragen producenten immers alle kosten die verband houden met de garantie en moeten die kosten worden vergoed binnen een redelijke termijn van 30 dagen.