TTIP: evenwichtig handelsakkoord voor kwaliteitsvolle en duurzame wereldhandel
08-07-2015
Het Europees Parlement schaart zich achter het verderzetten van de onderhandelingen over een mogelijk handelsverdrag met de VS (TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership), op voorwaarde dat niet geraakt wordt aan het recht van de Europese overheden om onze hoge arbeidsvoorwaarden, milieunormen en consumentenbescherming te garanderen en uit te bouwen
CD&V-Europarlementsleden Ivo Belet en Tom Vandenkendelaere: “De EU en de VS zijn de grootste handelspartners ter wereld en verhandelen elke dag 2 miljard euro aan goederen en diensten, meer dan een derde van de wereldhandel. Een bilateraal akkoord tussen deze twee economische grootmachten kan onze economie een groeischeut opleveren en voor extra banen zorgen.”
“TTIP heeft niet de bedoeling standaarden te verlagen of af te schaffen; wel om handelsbarrières weg te nemen door procedures op elkaar af stemmen. De parlementen behouden daarbij het laatste woord. Bovendien is het een unieke kans om een blauwdruk uit te tekenen voor toekomstige handelsakkoorden in de rest van de wereld. Als Europa en de VS niet de handen in elkaar slaan, worden we voorbijgestoken door China en Brazilië en zullen we het met een veel lager beschermingsniveau moeten doen.”
Een controversieel punt was het al dan niet inbouwen van een investeringsbeschermingsmechanisme (ISDS - Investor-State Dispute Settlement) in het handelsverdrag. ISDS biedt investeerders bescherming wanneer ze in het buitenland investeren omdat het hen toelaat een arbitragezaak aanhangig te maken als ze door onvoorziene regelgeving een groot verlies op hun investeringen lijden. “Dit is een duidelijk signaal aan de onderhandelaars: zo'n arbitrage-mechanisme kan voor ons alleen op voorwaarde dat het recht van de overheden om te reguleren, niet in het gedrang komt,“ stelt Ivo Belet, "Het ISDS-mechanisme moet dus worden herdacht : de enige goede oplossing op termijn is een permanent internationaal arbitragehof dat over dergelijke geschillen beslist."
Europarlementslid Tom Vandenkendelaere: "We hebben er vertrouwen in dat beide partijen elkaar uiteindelijk zullen vinden. Wat ons verbindt is belangrijker dan wat ons scheidt: wij willen in Europa geen kippen die met chloor worden ontsmet en de Amerikanen hebben vragen bij onze Europese schimmelkazen. Maar allebei willen we gezond en veilig voedsel. Tijdens de nieuwe onderhandelingsronde die maandag start in Brussel moeten we verstandig verder onderhandelen en duidelijk maken wat voor ons kan en wat niet. Onder meer de markttoegang in de landbouwsector en de discussie over herkomstbenaming staan op het programma. Dat is uitermate belangrijk voor ons land en haar sterke voedingssector. Zo liggen er zeker kansen in de sectoren van de zuivel, het verwerkt vlees en alcoholische dranken. Anderzijds moeten we waakzaam zijn voor producten met een beschermde oorsprong, runds-, varkensvlees en gevogelte."
"De belangrijkste leidraad bij deze onderhandelingen is ervoor zorgen dat ondernemingen aan beide kanten van de plas met dezelfde wapens kunnen strijden en er tegelijkertijd over waken dat aan bepaalde standaarden, die voor ons belangrijk zijn, niet wordt geraakt. Met andere woorden: we slopen de handelsbarrières waar het kan, en we bouwen garanties in waar het moet, " besluit Vandenkendelaere.