Tot 700 miljoen nodig voor aanpassing gasnet
03-10-2013
Door de dalende gasreserves in Nederland, gaf de Nederlandse overheid aan op middellange termijn te willen stoppen met het leveren van Nederlands gas (het zogenaamde Slochterengas of laagcalorisch gas) aan haar buurlanden. De definitieve beslissing rond de leveringen valt begin 2014. Nu is Nederland verantwoordelijk voor een derde van de gasinvoer in ons land, maar tussen 2024 en 2030 zou de levering jaarlijks met 15% dalen.
Gas dat uit andere landen komt, is echter van een andere samenstelling, het zogenaamde hoogcalorisch gas, en kan daarom niet via hetzelfde gasnet verdeeld worden. De gasdistributeurs in de provincies Antwerpen, Brabant en Limburg, die uitsluitend van het Nederlandse laagcalorische gas gebruik maken, staan dus voor een uitdaging. Ofwel bewerken ze het hoogcalorisch gas zodat het wel past voor het net ofwel verbouwen ze het gasnetwerk. Het ombouwen op middellange termijn is het goedkoopste, maar een formele beslissing moet nog genomen worden. De totale investering zou om 700 miljoen euro gaan. Dit komt overeen met een kost van 500 euro per aansluiting.
In 2014 zullen de gasnetbeheerders twee projecten afwerken, waarna men de omschakeling van de netten stap voor stap en per zone zou kunnen beginnen.
“Weliswaar zijn de meeste huishoudtoestellen in staat om met alle soorten gas te werken en zullen de meeste gebruikers hier weinig last van hebben” vertelt Vlaams Parlementslid Dirk de Kort, ”maar voor oude of uit Nederland geïmporteerde toestellen kan dit wel veiligheidsproblemen zorgen. Daarom is een uitgebreide informatiecampagne bij de omschakeling nodig.”
“Voorlopig is het afwachten op een definitieve beslissing van Nederland. Als die valt dan zullen we met de andere overheden in een samenwerkingsovereenkomst spoedig afspreken hoe we die problematiek gaan oplossen, maar we moeten dat nù voorbereiden”, zo besluit de Kort.