Toespraak Raf Drieskens, deelnamecongres Vlaamse Regering
24-07-2014
Krachtlijnen regeerakkoord door een lokale bril
Beste voorzitter
Goede vrienden en vriendinnen
Ook wij hebben vanuit de Vereniging het regeerakkoord aandacht doorgenomen, en wel gezien door een lokale bril.
De basis, het uitgangspunt is duidelijk: uit de teksten komt een groot vertrouwen in de lokale besturen, in onze steden en gemeenten naar voor, wat we sterk toejuichen.
Vlaanderen en de steden en gemeenten zijn partners en bondgenoten voor het voeren van een beleid op maat van mensen, bedrijven, organisaties, verenigingen, enzovoort. en worden beschouwd als complementair aan mekaar.
Dit blijkt o.m. uit:
- het versterken van de autonomie van de gemeenten
- Vlaanderen als een kaderstellende overheid, die bovendien enkel nog op hoofdlijnen controleert
- de integratie van de verschillende subsidiestromen in het Gemeentefonds
- de overheveling van taken mét overheling van mensen en middelen
- de belangrijke rol die de lokale besturen toebedeeld krijgen, als regisseur en actor, met de nodige vrijheid op vlak van kernbevoegdheden als wonen, ruimtelijke ordening, mobiliteit, leefmilieu, buitenschoolse kinderopvang, armoedebeleid, …
---
De integratie van het OCMW binnen het gemeentebestuur is een goede zaak voor een slagvaardig en efficiënt bestuur én voor een krachtig en geïntegreerd sociaal beleid.
Belangrijk is dat principes als “waarborg voor de persoonlijke levenssfeer” en een “neutrale dossierbehandeling” woordelijk zijn opgenomen als uitgangspunt voor de toekenning van maatschappelijke diensteverlening en individuele steun.
---
We zouden geen goede en vooruitziende bestuurders zijn als we bij een aantal thema’s toch geen kanttekeningen en vragen zouden hebben. Binnen het beperkte tijdsbestek slechts (3):
(1) wat met de rioleringssubsidies? Investeren in afvalwaterinfrastructuur vormt één van de grote financiële en ook maatschappelijke (lees: leefmilieu en wooncomfort) uitdagingen voor gemeenten de volgende jaren. Het zinnetje “we steunen de steden en de gemeenten of de rioolnetbeheerders bij het aanleggen, herstellen en het onderhouden van de rioleringen” is dan ook wel het minimum minimorum.
De vraag is of er extra impulsen en investeringstoelagen voorzien zijn om de kwaliteit van het oppervlaktewater op het niveau van wat Europa oplegt te krijgen, om daarmee overigens ook belangrijke economische impulsen te geven aan de aannemingssector.
(2) tussen de regels lezen we dat je maar best minstens 25.000 inwoners telt om als volwaardig en met een geruste ziel als gemeentebestuurder door het leven te kunnen stappen? Het staat er niet altijd zo letterlijk, maar we voelen het wel zo aan en zullen op dat punt ook bijzonder waakzaam zijn opdat de “vrijwillige fusies” langs de achterdeur niet als alsnog en de facto een gedwongen fusie worden. Ter info even meegeven dat -daarstraks nog even geteld- 248 van de 308 gemeenten in Vlaanderen minder de 25.000 inwoners tellen en die al bij al zeer goed, zuinig, met bescheiden middelen maar creatief, dicht bij de mensen en toekomstgericht bestuurd worden.
(3) Een stoute vraag, vanuit het karakter eigen aan 307 van de 308 burgemeesters in Vlaanderen: zal de grootste stad van Vlaanderen nog royaler bedeeld worden de komende jaren langs allerlei kanalen?
---
De passage over de provincies lezen we met een kleine lach maar toch ook met tranen. We weten dat het dankzij CD&V en enkel en alleen dankzij onze partij is dat de provincies ook in de toekomst nog zullen bestaan en dat zij in een hervormde versie nog een belangrijke rol te spelen hebben in de bovenlokale grondgebonden aangelegenheden. Maar er blijven veel vragen over hoe het verder moet rond de financiering van de provincies, en wat met welzijn, cultuur, sport, jeugd, … en zoveel andere taken die de provincies thans over de gemeentegrenzen heen ter harte nemen.
Het is een illusie te denken dat de gemeenten staan te springen om deze goed uitgebouwde werking, grootschalige infrastructuur en het bijhorend personeel over te nemen. Dus zal de vraag aan Vlaanderen gesteld worden om dit te doen en de werking ervan op peil te houden.
Vandaar ook onze vraag: na het Witboek en de interne Staatshervorming, en na het akkoord dat vandaag voorligt: stop met het verder murrelen aan de provincies. Laat de Provincies 2.0 of 3.0 hun weg zoeken en zich verder ontwikkelen.
---
Beste vrienden
De financiële uitdagingen voor de lokale besturen de volgende jaren zijn enorm.
Het is dan ook, gelet op de besparingen die globaal genomen in het regeerakkoord zijn opgenomen, zeer sterk dat de groeivoet van 3,5% van het Gemeentefonds is kunnen behouden blijven.
Minder goed is de afroming van de financiering van de gesco’s met 5%, daar waar we al jaar en dag vragende partij zijn voor een indexering van deze tussenkomsten die nooit zijn meegeëvolueerd met de lonen waarop ze betrekking hebben.
En dan zijn er uiteraard nóg netelige kwesties zoals de ambtenarenpensioenen en de brandweerhervorming, maar daarvoor, Kris, komen we over enkele weken graag nog eens terug naar hier als we het federaal regeerakkoord mogen verwelkomen.
---
En tot slot toch ook iets over de bevoegdheidsverdeling, bekeken vanuit een lokale bril:
- we zijn zeer tevreden over Welzijn, om samen te kunnen werken aan o.m. ouderenzorg, armoedebestrijding, kinderopvang, en dies meer
- we zijn zeer tevreden over ruimtelijke ordening, zeker ook vanuit het principe van kaderstellende en niet langer betuttelende overheid,
- we zijn zeer tevreden over leefmilieu, om samen te werken aan een gezond en duurzaam leefmilieu
- we zijn zeer tevreden over onderwijs, zeker ook gelet op de nood aan investeringen in het basis- en secundair onderwijs en het principe van de multifunctionaliteit, zodat ze naschools ter beschikking moeten staan van de lokale gemeenschap
- jammer natuurlijk dat we niet alles konden hebben maar voor een bevoegdheid als mobiliteit en openbare werken zijn er veel raakvlakken met een veilige en kwaliteitsvolle inrichting van de publieke ruimte in onze dorpen, steden en gemeenten. We hopen ook hier in de toekomst ten volle op de Vlaamse Regering te mogen rekenen.
---
Beste collega’s,
Wij reiken de hand om in een sterker Vlaanderen als sterkere lokale besturen te zorgen voor een groot vertrouwen, mensen, besturen en organisaties te verbinden en voluit en met veel dynamiek vooruit te gaan.
Onze partij is bij uitstek de partij van het lokale. De christen-democratie is bij uitstek de voedingsbodem voor warme en levendige steden en gemeenten. Onze focus ligt na vandaag, meer nog dan ervoor, op die tweede zondag van oktober 2018.
Jo, Hilde en Joke, beste vrienden en vriendinnen parlementsleden, we rekenen op jullie om dit mee waar te maken! Heel veel succes!