Toelatingsproef voor opleiding diergeneeskunde?
25-02-2014
Eén op drie jonge dierenartsen geeft er de brui aan binnen de vijf jaar na het afstuderen omdat de markt voor hun beroepsgroep oververzadigd is. Vooral in de sector kleine huisdieren is er te weinig werk. Aan de Gentse universiteit pleit de decaan van de faculteit diergeneeskunde voor een ingangsexamen, zoals in andere Europese landen. De Vlaamse Vereniging voor Dierenartsen pleit voor een richtinggevende proef, en de beroepsvereniging Dierenartsenbelangen organiseert een enquête bij practici over de wenselijkheid van een toelatingsbeperking.
Op federaal niveau wordt nu niet overwogen om de toegang tot het beroep te beperken, daarom is dat op het Vlaams niveau nu ook niet aan de orde, vindt minister Smet. In Nederland wordt het aantal starters beperkt door een numerus fixus, en een aantal studenten die daar niet mogen beginnen, schrijven zich in Gent in. Het totale aantal bachelorstudenten diergeneeskunde is sinds 2009 met meer dan 22% toegenomen (van 1099 in 2009 tot 1348 in 2013), met een zeer groot aandeel van 35% buitenlandse studenten (tegenover een gemiddeld aandeel van 6% voor het totaal aantal bachelorstudenten).
Initiatieven zoals de website Onderwijskiezer beperkten zich niet tot informatie over de studies, maar geven ook aan dat sommige beroepen minder kans geven op tewerkstelling. Of het effect daarvan op de aspirant-studenten groot is, staat natuurlijk niet vast. Het is ook belangrijk dat beginnende studenten de nodige competenties hebben, om uitval tijdens de studies te beperken. Diergeneeskunde is een zeer dure opleiding en een oriëntatieproef lijkt Jos De Meyer op termijn de meest wenselijke manier om het doel te bereiken. Bij gelijk welk initiatief moeten we erover waken dat de democratisering van het onderwijs niet in het gedrang komt, vindt hij.