To UPlace or not to UPlace
25-02-2015
De Vlaamse Regering stelde op 13 februari het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel vast. Daarmee zette ze een noodzakelijke stap met het oog op de ontwikkeling van een vervuild gebied dat sinds de sluiting van Renault Vilvoorde op herbestemming wacht. De bouw van een nieuw ziekenhuis en de verwezenlijking van tal van andere deelprojecten komen daarmee een stap dichterbij. Niet beslissen zou van weinig ambitie hebben getuigd voor een wasteland dat schreeuwt om reconversie.
“Maar wat de Vlaamse Regering niet deed, en wat sommigen toch in de markt menen te moeten zetten, is dat UPlace nu al zou kunnen beginnen bouwen,” benadrukt Koen Van den Heuvel.
De Vlaamse Regering koos opnieuw voor een downsizing van de retailoppervlakte in het GRUP met één derde. Ten opzichte van het plan MER bedraagt de reductie intussen 57%. Er rest ongeveer 80.000 m². Ook op het vlak van mobiliteit werden duidelijke krijtlijnen getrokken. Wanneer de noodzakelijke mobiliteitsinvesteringen niet vergund zijn op 31 december 2017, vervalt het Uplace-programma en veranderen de gereserveerde zones in regionaal bedrijventerrein.
De Vlaamse regering keurde naast het GRUP ook een nieuw brownfieldconvenant goed, in lijn met het arrest van de Raad van State.
Koen Van den Heuvel: “De Vlaamse Regering – en dat is absoluut cruciaal – eist expliciet de vrijheid op om een openbaar onderzoek te starten. Iets wat ze niet moet, maar wel doet. Op basis daarvan kan ze in alle onafhankelijkheid een opportuniteitsoordeel over UPlace vellen.”
De regering is het aan zichzelf verplicht het engagement dat ze nam ten aanzien van de projectontwikkelaar en zijn investeerders ernstig te nemen, en doet dat ook. Maar de vorige Vlaamse Regering besliste ook terecht om volop in te zetten op de versterking van onze handelskernen. Ook in die kernen nemen ondernemers risico’s door een zaak te starten, te vernieuwen en mensen tewerk te stellen. Ook zij hebben nood aan rechtszekerheid en een stimulerend ondernemersklimaat. Ook ten aanzien van hen moet de Vlaamse Regering haar engagement bevestigen.
“We steunen ondernemend Vlaanderen niet door te kiezen voor het ene of het andere. Inzake risicovol ondernemerschap heeft immers niemand het monopolie,” stelt Van den Heuvel.
De Vlaamse Regering staat dus voor een complexe afweging waarbij jobcreatie, leefbaarheid, mobiliteit en economische belangen een rol spelen.
CD&V ziet in de nieuwe openbare onderzoeksmogelijkheden dan ook de kans om duurzame antwoorden te formuleren.
“Als UPlace er komt zal bewezen zijn dat het geen economische drainage en opgeschroefde mobiliteitsdruk met zich meebrengt die de doodsteek betekent voor de handelsactiviteit in en de leefbaarheid van haar hinterland”, besluit Koen Van den Heuvel, “Doorstaat UPlace deze toets in de huidige maatschappelijke context, dan is er geen reden om het project het levenslicht niet te gunnen. Is dit niet het geval, dan laat het GRUP alternatieve invulling toe.”