Vandaag bleek dat er de eerste negen maanden van dit jaar in Vlaanderen maar liefst 40 procent meer fietsers stierven in het verkeer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. CD&V herhaalt daarom haar pleidooi voor een kindnorm in het verkeer.
We moeten het verkeer bekijken door de ogen van kinderen, als volwaardige verkeersdeelnemers. Zo wordt het verkeer voor iedereen veiliger, zeker ook voor fietsers.”. - Jef Van den Bergh, CD&V-Kamerlid
Het stijgend aandeel fietsers bij verkeersslachtoffers is een tendens die zich al enkele jaren voordoet. Dit jaar zien we ook een stijging in absolute cijfers. Vias Institute wijst naar de goede weer van afgelopen zomer, met veel zon en weinig regen, om de stijging te verklaren. Jef Van den Bergh: “We mogen niet aanvaarden dat meer fietsers leiden tot meer fietsslachtoffers. Daarom moeten we kinderen als referentiepunt nemen bij elke grote en kleine beslissing over verkeer. Openbare ruimte die goed en veilig is voor een 8-jarige is goed en veilig voor iedereen”.
Gezinsbond kwam gisteren eveneens met de resultaten van een grote bevraging. Daaruit blijkt dat gezinnen de lokale besturen vragen prioritair werk te maken van verkeersveiligheid. Het merendeel van de (groot)ouders vraagt een veilig verkeer op kindermaat. “Kinderen zijn, net als fietsers, kwetsbaar in het verkeer. Toch zien we dat jonge kinderen zich heel erg spiegelen aan hun ouders en andere voorbeeldfiguren in het verkeer. Hoe vaker kinderen wandelen en fietsen, hoe sneller ze hun vaardigheden in het verkeer ontwikkelen.” laat Jef van den Bergh weten. De oplossing is dus niet om kinderen weg te houden uit het verkeer, maar om ze zo veel mogelijk zelf te laten deelnemen aan het verkeer en al doende te laten leren.
Daarom moeten we ons verkeer vanuit de kindnorm organiseren. Dat kan door te gaan voor een weginrichting die kinderen gemakkelijk kunnen ‘lezen’, en door autoluwe woonwijken. Lage begroeiing zorgt voor een beter zicht. We moeten zorgen voor veilige routes naar school en hobby’s. De zone 30 rond scholen moeten we in functie van de kinderen groter maken, want veel ongevallen gebeuren nét buiten de zone 30.”. Dat kan in combinatie met (maximaal afgescheiden) fietspaden, school- en fietsstraten, conflictvrije kruispunten door bijvoorbeeld aparte groenfases, fietstunnels of fietsopstelvakken om dodehoekongevallen te vermijden,... Maar Van den Bergh wijst ook op de pakkans die omhoog moet. “Verkeersregels zijn één ding, ze laten naleven is nog iets anders. Daar moeten we écht verder werk van maken in functie van de kinderen en iedereen in het verkeer.”.