Test met gedeeld verkeerslicht voor voetgangers en fietsers
19-07-2013
Aan twee Brusselse kruispunten hebben de verkeerslichten aan de zebrapaden een dubbele lens gekregen. Daarop is zowel een voetganger als een fietser te zien. Bedoeling is de leesbaarheid te verhogen van moeilijk leesbare oversteken of kruispunten waar zowel fietsers en voetgangers oversteken. Vooral bij het oversteken in twee tijden en bij oversteken die gekruist worden door tramverkeer kan het systeem de veiligheid verhogen. Als bevoegd Brusselse minister voor Vervoer zegde Brigitte Grouwels haar steun toe aan deze test.
Momenteel zijn de verkeerslichten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo opgesteld dat voetgangers en fietsers rekening moeten houden met verschillende lichten. Voor voetgangers bevindt het licht zich aan de overkant van de oversteek of zebrapad, terwijl de fietsers dan weer een driekleurig licht hebben net voor de oversteek.
De fasen voor beide weggebruikers verlopen niet altijd gelijktijdig en dit kan leiden tot onduidelijke en dus mogelijk gevaarlijke situaties. Dat is zeker het geval bij oversteken in twee tijden of bij oversteken waar ook trams rijden.
Testfase
De gewestelijke administratie Brussel Mobiliteit bepaalde daarom samen het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) twee kruispunten voor een test die nog tot begin oktober zal duren. Eén dubbele lens wordt gebruikt aan het zebrapad aan het kruispunt van de Wahislaan met de Papaverstraat, het andere aan het kruispunt van de Nieuwelaan met de Pleinlaan en de generaal Jacqueslaan.
Voetgangers en fietsers zullen op beide kruispunten slechts rekening moeten houden met één en hetzelfde verkeerslicht: een lens waarin het icoon van een voetganger en een fietser staat. Het gaat in beide gevallen om zogenaamd ‘moeilijk leesbare’ kruispunten waarbij de oversteek in twee tijden verloopt, die bovendien nog doorkruist wordt door tramsporen.
Minister Brigitte Grouwels : “Als Brussels minister van openbare werken en openbaar vervoer is de veiligheid van alle weggebruikers een absolute prioriteit. Daarom sta ik ook voor de volle 100% achter dit proefproject. In onze omringende landen is het systeem reeds gekend en we zullen nu bekijken of het gebruik van een dubbele lens voor voetgangers en fietsers een meerwaarde kan creëren voor Brussel en conflictsituaties kan doen verdwijnen. ”
Timing
Door middel van observaties ‘voor’ en ‘na’ bij de verkeerslichten zelf én via bevragingen bij de betrokken weggebruikers zal het BIVV het systeem evalueren. Voor de kruispunten in kwestie werden de observaties ‘voor’ uitgevoerd net voor de zomervakantie, vooraleer de nieuwe lichten geplaatst werden.
Eind september, wanneer de verkeerssituatie vergelijkbaar is met de situatie ’voor‘, zal er een ‘na’-evaluatie gebeuren naar aanleiding van de nieuwe situatie (met de gedeelde verkeerslichten voor voetgangers en fietsers).
De onderzoeksvraag luidt daarbij als volgt : “naar welk licht kijken de voetgangers en fietsers wanneer ze het kruispunt oversteken, wat is hun referentiepunt?” En dat leidt ons naar de vraag of de verkeerslichten ‘voor’ of ‘na’ duidelijker zijn.
Om het publiek te informeren, gaat de plaatsing van de nieuwe lens gepaard met verklarende borden.
Minister Brigitte Grouwels : “Op basis van de observaties en bevragingen zal Brussel Mobiliteit evalueren of de ingebruikname van gedeelde verkeerslichten voor voetgangers en fietsers een effect heeft op de leesbaarheid van oversteken, en dus op de veiligheid voor voetgangers en fietsers. Buitenlandse voorbeelden leren alvast dat deze lichten de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers verhogen. Inden uit de test blijkt dat dit ook in Brussel het geval is, dan zullen we bestuderen op welke plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit type van verkeerslichten het best geplaatst wordt.”