Terugvordering salaris onderwijspersoneel niet billijk
11-12-2013
Vroeger betaalde het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) achterstallige salarissen van leerkrachten uit tot 10 jaar na datum, terugvorderingen gebeurden tot 5 jaar na datum.
Op 1 januari 2012 werd de termijn voor uitbetaling van achterstallen ook op 5 jaar gebracht.
De AgODi-werkstations bleken daarvan niet helemaal op de hoogte, en pasten bijgevolg de gewijzigde regelgeving niet toe. Hierdoor kregen 188 personeelsleden tot 10 jaar achterstallig salaris uitbetaald, en worden nu geconfronteerd met terugvorderingen.
Er zijn voorbeelden van personeelsleden die in het jaar 2012 nog achterstallig salaris kregen voor de jaren 2003 tot 2007, terwijl het volgens de vermelde aanpassing enkel kon gaan om achterstallig salaris vanaf 2008.
Wie onterecht betaalde achterstallen ontving, kreeg nu een aangetekend schrijven om deze terug te storten. Dat is niet vanzelfsprekend, vermits het vaak gaat om aanzienlijke sommen. De betrokkenen voelen dat ook aan als onrechtvaardig, vermits het gaat om achterstallen voor wel degelijk geleverde prestaties. Ze hebben niet alleen vijf tot tien jaar moeten wachten op de correcte bezoldiging, maar ze moeten er een jaar later bovendien een belangrijk deel (voor een totaal van 400.000 euro) van terugstorten.
Jos De Meyer: “Dit is hoegenaamd geen vingerwijzing naar AgODi, een agentschap dat steevast zeer goed werk levert. Maar de billijkheid vereist een oplossing voor wat misliep. Ik ben blij dat de minister van onderwijs het met me eens is daarover, en ga er vanuit dat de Vlaamse Regering komende vrijdag met een aanvaardbare oplossing voor de dag komt. De betrokken leerkrachten mogen niet de dupe zijn van een administratieve fout van de overheid.”