Synthetisch DNA kan gemeenten helpen bij inbrakenplaag
11-12-2012
CD&V-senator Dirk Claes pleit voor uitbreiding project na positieve resultaten Dendermonde
Synthetisch DNA (SDNA) is een doorzichtige markeringsvloeistof die op waardevolle voorwerpen zoals juwelen of een laptop kan aangebracht worden en die een eigen unieke DNA-code heeft. Met ultraviolet licht kan je de markering opnieuw zichtbaar maken. Hierdoor wordt diefstal minder aantrekkelijk aangezien politiediensten kunnen nagaan of voorwerpen gestolen zijn en wie de eigenaar is.
In 2010 en 2011 liepen er positieve proefprojecten voor inbraakpreventie met het gebruik van SDNA in Dendermonde en Mechelen. Midden oktober van dit jaar besliste het stadsbestuur en de lokale politie van Dendermonde om het project uit te breiden naar de ganse stad. Elke inwoner kan nu voor 10 euro een SDNA-kit aankopen, waarvan de winkelwaarde 89,25 euro bedraagt.
In een schriftelijke vraag (nummer 5-6787) vroeg senator Dirk Claes aan de minister van Binnenlandse Zaken naar de stand van zaken en de verdere verspreiding van deze technologie. De minister gaf in haar antwoord weer dat de administratie een inventaris heeft opgemaakt van bestaande markeringsmethodes. Een reflectiegroep zal zich buigen over de voor- en nadelen van de verschillende methoden. Vervolgens zal de groep een verslag opmaken dat dan ter beschikking gesteld kan worden aan alle diefstalpreventieadviseurs die op hun beurt de burgers kunnen adviseren.
Diefstalpreventie is geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar, met traditioneel meer inbraken. De minister gaf aan dat het aantal inbraken is gestegen van 63.344 in 2010 naar 69.568 in 2011. Volgens recente cijfers van de federale politie zou 2012 zelfs een recordjaar worden op vlak van woninginbraken met tegen het einde van het jaar 70 à 75.000 feiten.
Dirk Claes: "Het gebruik van SDNA kan een ontradend effect hebben en helpen om gestolen voorwerpen sneller terug te vinden na inbraak, zoals gebleken is uit de proefprojecten. Als meer gemeenten deze methode kunnen toepassen, en daar pleit ik uitdrukkelijk voor, zal dit het veiligheidsgevoel van de burger in zijn dorp of stad zeker ten goede komen."