Eén van de grootste uitdagingen op de Vlaamse huisvestingsmarkt is in voldoende betaalbare en degelijke woningen voorzien. “Om dit te kunnen realiseren moeten we kijken naar formules die buiten de traditionele benadering van eigendomsverwerving vallen,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman, “denk maar aan CLT’s. Zij gaan uit van 3 basisprincipes: de scheiding van grond en woning, aandacht voor duurzaamheid door hergebruik van subsidies en een sterke band met de gemeenschap waarbij de bewoners, de buurt, het middenveld en de overheid betrokken worden.” Vooral het feit dat de bewoner de aankoopprijs van de grond kan uitsparen, maakt dat dit een woonvorm is die het ook voor lagere inkomens mogelijk maakt een kwaliteitsvolle woning te verwerven.
Met een subsidie van 25.000 euro geeft Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans nu de opdracht aan vzw CLT Gent om een draaiboek op te maken met een beschrijving van de procesmatige aanpak van een CLT-project, een soort leidraad voor toekomstige projecten. Dit draaiboek zal o.a. dieper ingaan op de oprichting van de trust met de potentiële partners en de rechtsvorm, de organisatie en de financiering van het bouwproject (inclusief de organisatie van de betrokkenheid van de toekomstige bewoners), de organisatie van de toewijzing en het beheer van de woningen en de overeenkomst tussen bewoner en trust (inclusief modaliteiten voor het beëindigen van de overeenkomst). Daarnaast zal het eindverslag ook een beschrijving van de kritische succesfactoren, risico’s en opportuniteiten van een CLT bevatten. Het moet inspiratie en duiding bieden naar andere potentiële CLT-initiatieven in Vlaanderen.
Taeldeman: “Door een dergelijke projectoverstijgende opdracht toe te kennen aan vzw CLT Gent bewijst de minister van wonen open te staan voor nieuwe woonvormen en ook inspanningen te willen leveren om die in de toekomst meer kans op slagen te geven. Een belangrijk signaal dat kan ik alleen maar kan toejuichen.”
Een CLT is een organisaties zonder winstgevend doel die op gemeenschapsgrond woningen realiseert voor mensen met een laag inkomen. Ze scheidt het eigendomsrecht op de woning af van het eigendomsrecht op de grond door de vestiging van een erfpacht- of opstalrecht. Concreet houdt dit in dat de trust eigenaar is van de grond die zij in erfpacht of opstal geeft aan de eigenaar-bewoner van de woning. Doordat die enkel de woning moet kopen en niet de gronden, zijn CLT-woningen ook voor lagere inkomens betaalbaar. Hier staat echter tegenover dat bij verkoop van de woning een deel van de eventuele meerwaarde moet terugvloeien naar de trust.