Studietoelagen terugvorderen werkt niet om spijbelen halt toe te roepen
04-10-2013
Het aantal teruggevorderde studietoelagen is afgelopen jaren toegenomen. In het schooljaar 2009-2010 werden er 513 studietoelagen teruggevorderd wegens een problematische afwezigheid, voornamelijk in het secundair onderwijs. In het schooljaar nadien, 2010-2011, werden 622 schooltoelagen teruggevorderd. Opnieuw voornamelijk bij leerlingen in het secundair onderwijs. Het terugvorderen van een schooltoelage is in het leven geroepen om spijbelen tegen te gaan. Wanneer een leerling twee opeenvolgende schooljaren 30 of meer halve dagen problematisch afwezig is geweest, zal hij als rechthebbende de schooltoelage moeten terugbetalen.
Het aantal meldingen van problematische afwezigheden ligt echter nog veel hoger: 1.373 in het basisonderwijs in het schooljaar 2010-2011 en 5.893 in het secundair onderwijs. In 2011-2012 waren dat er 1.421 in het basis- en 5.927 in het secundair onderwijs. Afgelopen schooljaar werden er in het basisonderwijs 1.716 meldingen van problematische afwezigheid geregistreerd, en 6.122 in het secundair onderwijs. Onder problematische afwezigheden verstaat men afwezigheden die niet van rechtswege gewettigd zijn, zoals dat wel het geval is bij afwezigheid om medische redenen, of door de school gewettigde afwezigheden.
Kathleen Helsen vroeg deze cijfers op bij Pascal Smet, minister van onderwijs. Ze tonen aan dat de sanctionerende maatregel niet werkt. “Als je ongewenst gedrag wil sanctioneren, moet je dat onmiddellijk doen, en niet twee jaar later. Naast een preventieve aanpak, wat ikzelf het belangrijkste vind in de spijbelproblematiek, moeten we de sanctioneringsmaatregelen opnieuw bekijken”, stelt Kathleen Helsen. De CD&V-politica zal de minister hierover dan ook verder interpelleren in de Commissie Onderwijs.