Studietoelagen automatisch toekennen
07-04-2010
Dit school- en academiejaar ontvingen totnogtoe 216.569 leerlingen en studenten een school- of studietoelage. Ondanks de promotiecampagne werden slechts 12% van de aanvragen digitaal ingediend. “Het digitaliseringsproces is niet op maat van de doelgroepen. Eens te meer een bewijs dat we moeten kiezen voor de volledige automatische toekenning van school- en studietoelagen om voluit te gaan voor de creatie van onderwijskansen”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Helsen (CD&V).
Het Vlaams Parlement keurde in mei 2007 het nieuwe decreet over studiefinanciering goed. Daardoor komen sinds het schooljaar 2007-2008 meer gezinnen in aanmerking voor een schooltoelage in het secundair en een studietoelage in het hoger onderwijs. Sinds het schooljaar 2008-2009 is ook een aanvraag mogelijk voor kleuters, kinderen in de lagere school en leerlingen in het deeltijds secundair onderwijs.
Dit schooljaar ontving het departement Onderwijs tot nu toe 344.644 aanvragen voor een toelage. Daarvan werden 216.569 effectief toegekend of 62,8%. Die cijfers van 26 februari 2010 ontving Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Helsen van de onderwijsminister.
De toekenningsgraad bedraagt voor dit schooljaar tot nu toe 62,8%. “Dit lijkt niet erg hoog. Maar het kan betekenen dat scholen meer inspanningen leveren om aanvragen voor studietoelagen in te dienen, ook al zijn ze er niet zeker van dat ze worden goedgekeurd. De werkingsmiddelen van de scholen worden door het nieuwe financieringssysteem immers deels berekend op leerlingenkenmerken en dus op het aantal leerlingen dat een studietoelage ontvangt. Dit wil zeggen dat de nieuwe onderwijsfinanciering en de koppeling met de studiefinanciering positieve effecten heeft. Een grondige evaluatie van het financieringssysteem moet die effecten duidelijk in kaart brengen.”
Uit de cijfers die Kathleen Helsen opvroeg, blijkt ook dat 15,5% een aanvraag indiende op basis van het vermoedelijk inkomen: gezinnen die door de economische crisis minder inkomsten hebben verkregen, kunnen de toelage laten berekenen op basis van een recent inkomstenjaar.
Slechts 12% van de aanvragen gebeurde digitaal. Kathleen Helsen: “Dit percentage is gering. De voorbije jaren werd stevig ingezet op de digitale aanvraag. Maar velen van de mensen die de toelage het hardst nodig hebben, beschikken niet over een computer. De keuze voor het digitaliseringsproject mist zijn doel. Dit is opnieuw een bewijs dat de automatische toekenning van school- en studielagen hoognodig is.”
De voorbije jaren pleitte Kathleen Helsen meermaals voor de automatische toekenning van school- en studietoelagen. De minister heeft hier oor naar en onderzoekt momenteel de wettelijke en praktische hinderpalen.
Kathleen Helsen: “Het is positief dat met spoed wordt ingezet op de automatische toekenning. Met deze keuze gaan we voluit voor de creatie van onderwijskansen. In afwachting hiervan moeten we blijven inzetten op alle infokanalen: de tussenkomst van het middenveld en de scholen is ontzettend belangrijk om de rechthebbenden te bereiken.”