Studierichtingen verminderen of aanpassen volstaat niet
Een reeks luisterrondes met mensen uit het onderwijsveld, een reeks hoorzittingen met wetenschappers en verschillende gesprekken met vertegenwoordigers van onderwijskoepelorganisaties en sociale partners bewijzen de noodzaak aan een grondige hervorming! En net omdat ze ten gronde moet gebeuren, klinkt grote twijfel omtrent de haalbaarheid. Twijfel is evenwel geen optie. We moeten het geheel hervormen. Dat betekent dat we ruimer moeten kijken dan het secundair onderwijs, dat we meer moeten doen dan sleutelen aan de structuur en studiepakketten herschrijven. CD&V formuleerde een pakket aan randvoorwaarden. Een hervormingsvoorstel dat hieraan niet voldoet, zal niet op CD&V-steun kunnen rekenen.
Op een doordachte en gegronde wijze evolueren naar een secundair onderwijs van de 21ste eeuw, houdt logischerwijs in dat de sterke punten van het huidige secundair onderwijs overeind blijven, en dat op zwakke punten wordt versterkt.
Uit onze evaluatie blijkt dat dit in eerste instantie betekent dat werk moet worden gemaakt van een aantal randvoorwaarden. Pas dan kan een bijsturing van de opleidingsstructuur vorm krijgen. Elke hervorming die louter focust op een aanpassing van vakken en structuren, zal een maat voor niets blijken.
Een secundaire school van de 21ste eeuw …
- hamert naast kennisverwerving, vooral op competentie-ontwikkeling;
- maakt naadloos deel uit van een ruimer leertraject in afstemming met de basisschool, het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt ;
- houdt niet op bij de schoolmuren;
- biedt een brede algemene basis om jongeren kritisch houvast te bieden in een steeds sneller ontwikkelende samenleving;
- beschikt over leerkrachten en directies met een hoge graad van professionalisering.
Het creëren van voldoende draagvlak bij leerkrachten, scholen, scholengemeenschappen, directies, CLB’s, leerlingen en ouders zal de nodige aandacht vragen.