Studie brengt meerwaarde intergemeentelijke samenwerking wonen in kaart
21-06-2013
Op dit moment maakt twee derde van de Vlaamse gemeenten deel uit van een intergemeentelijk samenwerkingsverband op het vlak van wonen. De Vlaamse Overheid subsidieert die via een degressieve subsidie van maximum 9 jaar. Enkele van die samenwerkingsverbanden komen nu reeds in een laatste fase van de subsidieperiode terecht, en vallen terug op een Vlaamse cofinanciering van 30% in plaats van 60%.
“Deze interlokale samenwerking op het vlak van wonen heeft een grote lokale dynamiek teweeggebracht”, stelt Vlaams volksvertegen-woordiger Valerie Taeldeman, “het zou zonde zijn mocht de opgebouwde knowhow verdwijnen.”
In reactie op Taeldemans vraag hieromtrent deelde de minister van wonen mee dat er een studie zal uitgevoerd worden om de huidige situatie in kaart te brengen.
De kracht van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het vlak van wonen ligt vooral in de opbouw van expertise in het tot stand brengen van een lokaal woonbeleid. Bovendien creëren gemeenten met een beperkte bestuurskracht op die manier meer mogelijkheden om de gemeentelijke en Vlaamse doelstellingen op het vlak van wonen te behalen.
“Omdat de Vlaamse ondersteuning stilaan naar haar einde loopt, zijn verschillende lokale besturen bezorgd over de toekomst van hun woonbeleid. Gezien de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten is het immers niet evident om een degelijk woonbeleid, opgebouwd binnen een gesubsidieerd intergemeentelijk samenwerkingsverband, zomaar verder te kunnen zetten zonder Vlaamse ondersteuning”, aldus Valerie Taeldeman, “Uiteraard wensen ook de personeelsleden die actief zijn binnen die samenwerkingsverbanden zo snel mogelijk duidelijkheid.”
Vanuit deze bezorgdheid ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman de minister van Wonen in het Vlaams Parlement. Die deelde mee dat er in het najaar een onderzoeksopdracht zal uitgeschreven worden inzake intergemeentelijke samenwerkings-verbanden op het vlak van wonen. Die studie zal in kaart brengen welke openbare besturen een lokaal woonbeleid hebben en op welke manier dit is georganiseerd. Op basis van de resultaten zal Vlaanderen beslissen of een blijvende incentive nodig is.
Valerie Taeldeman: “Wat mij betreft bieden de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het vlak van wonen een heel duidelijke meerwaarde. Ik hoop dan ook dat de Vlaamse Overheid in de toekomst een zekere ondersteuning kan blijven bieden. Vooral voor meer landelijke gemeenten is dit cruciaal. Op basis van de resultaten van de studie kan in de volgende legislatuur beslist worden welke rol de Vlaamse Overheid in dit verhaal kan spelen.”