Stripalbum vertelt rijke Brusselse geschiedenis via zijn 69 metrostations
22-02-2013
In hun stripalbum ‘Verhalen over Brussel via zijn metrostations’ laten de auteurs Eric Demarbaix en De Marck ons kennismaken met de rijke geschiedenis van onze hoofdstad aan de hand van de metrostations. Zij stelden het nieuwe boek vanmiddag voor in aanwezigheid van de Brusselse minister Guy Vanhengel, bevoegd voor de Externe Betrekkingen en Brigitte Grouwels, bevoegd voor Vervoer.
Er bestaan al veel boeken over de kunstwerken in de Brusselse metrostations, maar het stripalbum 'De geschiedenis van Brussel, langsheen haar metrostations' is van een totaal andere orde. Het schetst de geschiedenis van de 69 metrostations die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rijk is.
Bij elk station hoort een verhaal, een anekdote en een originele tekening. Facetten en details van vroeger en nu worden er aanschouwelijk gemaakt. Als een hedendaagse foto, maar dan met een oud randje.
Eén voorbeeld: het metrostation Beurs. Allicht denkt u daarbij aan het teloorgegane financiële hart van Brussel. “Maar wij leren u dat uitgerekend op die locatie het klooster de Minnebroedersorde gevestigd was, waar de broeders eveneens het recht hadden .. om geld te bedelen. Wat een paradox met de Beurs die later op zelfde plek zou komen”, zegt tekenaar De Marck.
Het stripalbum staat boordevol dergelijke weetjes. Met een mix van beeld en woord, laat het duo Eric Demarbaix en De Marck u bepaalde bladzijden van de Brusselse geschiedenis opnieuw beleven.
“Momenteel weet iedereen nog wie Merckx, Brel of Erasmus zijn”, zegt scenarist Eric Demarbaix, “maar wie weet nog dat Simonis en Madou bekende beeldende kunstenaars uit Brussel waren, laat staan onze vliegheld Thieffry. Nochtans zijn het allemaal mensen die een rol gespeeld hebben in de wordingsgeschiedenis van Brussel, en die precies om die reden op de Brusselse kaart beland zijn, door hun naam te geven aan buurten, pleinen en … metrostations."
Steun Brusselse regering
De Brusselse ministers Vanhengel en Grouwels zegden dit project hun steun toe.
Guy Vanhengel, Brussels minister van Externe Betrekkingen: "Hoewel de eerste metrostations pas in 1976 zijn opengegaan, en ik een geboren en getogen Brusselaar ben, heb ik met verbazing kennis genomen van wat er schuil gaat achter de namen die de stations kregen. Dit stripalbum is een geschiedkundig, educatief, anekdotisch en toeristisch stripalbum dat via een originele invalshoek dit deeltje geschiedenis van Brussel voor het nageslacht bewaart.”
Brigitte Grouwels, Brussels minister van Vervoer: "Als voogdijminister van de MIVB is het een grote eer om een album voor te stellen waarin alle 69 metrostations van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de hoofdrol spelen. Dit prentenboek geeft iedereen de kans om het metrogebeuren eens op een totaal andere manier te beleven. De MIVB doet immers veel meer dan reizigers van punt A naar punt B vervoeren. Het verenigt ook wijken en brengt mensen samen. Deze belangrijke maatschappelijke rol van het openbaar vervoer komt in het boek heel mooi tot uiting."
Scenarist Eric Demarbaix, auteur van verschillende historische boeken over Brussel, is tevens voorzitter van de Geschiedkundige Kring Brussel en die - bescheiden als hij is - zichzelf een semiprofessionele historicus noemt, heeft de herkomst van de namen van de metrostations uitgezocht. Demarbaix beschikt over een uitzonderlijke kennis van het 19 en 20 eeuwse Brussel, vooral de opeenvolgende burgemeesters van Brussel .
Tekenaar De Marck, eigenlijk Marc Daniels, is al meer dan 30 jaar professioneel artiest, kunstschilder, portrettist, ontwerper, tekenaar en auteur van diverse stripreeksen zoals Stam en Pilou. Hij is de co-oprichter van het stripproductiehuis Studio Max en richtte 19 jaar geleden ook de vzw Magie-Art op, met sociaal-culturele en educatieve activiteiten waar volwassenen en kinderen ingewijd worden in de wereld van de teken- en schilderkunst.
Beiden zijn geboren en getogen Brusselaars.
Demarbaix en De Marck, ‘Verhalen over Brussel via zijn metrostations’ , 72 blz. en is uitgegeven bij ‘180°uitgeverij’ (180°éditions).