Strategische transformatiesteun
20-07-2012
Omvorming van “strategische investerings- en opleidingssteun” naar “strategische transformatiesteun”
Steunsysteem wordt optimaal afgestemd op Vlaanderen in Actie en het Nieuw Industrieel Beleid
Tijdens haar vergadering van 20 juli 2012 heeft de Vlaamse regering zich akkoord verklaard met de omvorming van het steunsysteem “strategische investerings- en opleidingssteun” (SIOS) naar “strategische transformatiesteun” (STS). In 2011 werd begonnen met een grondige evaluatie van het systeem, en in het kader van de vervroegde begrotingscontrole in februari 2012 had de Vlaamse regering afgesproken om de subsidies voor ondernemingen meer gericht in te zetten, in uitvoering van haar Nieuw Industrieel Beleid en Vlaanderen in Actie. Er wordt voor de “strategische transformatiesteun” een jaarlijkse enveloppe van 40 miljoen euro voorzien.
Tot nog toe was het systeem voor strategische investerings-en opleidingssteun van toepassing op:
- Investeringen van meer dan 8 miljoen euro van kleine en middelgrote ondernemingen in heel Vlaanderen, en van grote ondernemingen in de regionale steungebieden;
- Opleidingen van minstens 250.000 euro in kleine ondernemingen, en minstens 300.000 euro in middelgrote en grote ondernemingen in heel Vlaanderen.
Sinds de opstart van het systeem (2008) werd 150 miljoen euro strategische steun toegekend. In totaal betreffen de dossiers voor investeringssteun in deze periode meer dan 900 miljoen euro investeringen in het Vlaams Gewest. De beloofde opleidingsuitgaven door de bedrijven bedragen ongeveer 460 miljoen euro. In het kader van deze steundossiers is het de bedoeling 9.358 nieuwe jobs in VTE te creëren.
In 2011 werd begonnen met een grondige evaluatie van het systeem. In eerste instantie werd de SIOS-maatregel geëvalueerd op haar effectiviteit, met als doel de politieke standpuntbepaling met betrekking tot een eventuele verlenging van de regionale steunkaart te onderbouwen. Anderzijds werd nagegaan of SIOS voldoende inspeelt op het “Nieuw Industrieel Beleid” (NIB), wat door de Vlaamse regering in 2011 werd voorgesteld.
De evaluatie leert nu dat het subsidiemechanisme wel degelijk de nodige impulsen geeft aan het investerings- en opleidingsgedrag van bedrijven, en dat het systeem ook bijdraagt aan de structurele versterking en verankering van ondernemingen in Vlaanderen. Echter, om meer aan te sluiten bij de actuele noodzaak tot clusterbeleid en industriële transformatie, twee cruciale hefbomen in het Nieuw Industrieel Beleid en Vlaanderen in Actie, is er voor geopteerd het subsidiesysteem aan te passen.
In het kader van de vervroegde begrotingscontrole 2012 had de Vlaamse Regering dan ook afgesproken om de subsidies voor ondernemingen meer gericht in te zetten in uitvoering van het Nieuw Industrieel Beleid. Daarbij werd voorzien dat de strategische investerings- en opleidingssteun zou worden hervormd tot een “strategische transformatiesteun”.
Hierbij zullen enkel nog die investerings- en opleidingsprojecten ondersteund worden, die in belangrijke mate bijdragen aan de versterking van het economische weefsel in Vlaanderen. Het gaat dan over:
- Investeringen in strategische clusters en leadplants in Vlaanderen;
- Het ondersteunen van de internationale doorgroei van innovatiegerichte KMO’s in Vlaanderen;
- Het ondersteunen van transformerende investeringen, die de duurzame verankering realiseren van belangrijke tewerkstelling in Vlaanderen
De conceptnota zal nu voor advies worden voorgelegd aan de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Na principiële goedkeuring van het wijzigingsbesluit, en verwerking van het advies van de Raad van State, zal het nieuwe steunsysteem naar verwachting definitief kunnen worden goedgekeurd in december 2012, waardoor het operationeel kan zijn in 2013.
“Het steunsysteem heeft haar nut de afgelopen jaren zeker bewezen, maar was aan een hervorming toe, om het zo beter af te stemmen op domeinen van Vlaanderen in Actie en de krachtlijnen van het Nieuw Industrieel Beleid. De Vlaamse regering blijft zich op die manier inspannen om de transformatie van onze economie gericht te ondersteunen, en de concurrentiepositie van onze ondernemingen blijvend te versterken”, aldus Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor economie.