Stop aan misleidende verkoopactie
04-05-2012
Horecazaken niet mee verantwoordelijk
Diverse media berichtten de afgelopen weken over buitenlandse oplichters die de naam van gekende horecazaken misbruiken om mensen naar frauduleuze verkoopdagen te lokken. Gisteren ondervroeg senator Dirk Claes minister van economie en consumentenzaken Johan Vande Lanotte over de aanpak van deze illegale praktijken.
Meer specifiek peilde Claes naar het aantal klachten die de Algemene Directie Controle en Bemiddeling - de vroegere economische inspectie - had ontvangen en of de horeca-uitbater aansprakelijk kon worden gesteld, zelfs indien hij vooraf niet op de hoogte was van het frauduleuze karakter van de activiteit.
Volgens de minister ontving de inspectie tot nu toe al 11 klachten. Ze werken nauw samen met de lokale politie om de oplichters - soms zelfs op heterdaad - te onderscheppen. Daarnaast deelde hij mee dat de zaakvoerder van de horecazaak, die ter goeder trouw handelt, enkel verantwoordelijk is indien hij bewust meewerkt aan de misleidende activiteit.
Daar het veelal om Nederlandse en Duitse bedrijven gaat dringt Claes bij de minister aan om dit dossier ook in Europees verband aan te kaarten. Senator Claes: "De minister bevestigde dat er hierover reeds informeel contact is geweest met de Nederlandse autoriteiten en dat ons land desnoods een formele vraag tot samenwerking zal richten. Dit maakt het mogelijk om samen wettelijk op te treden en malafide firma's te sanctioneren."
De werkwijze van de oplichters blijkt steeds dezelfde te zijn. Via allerhande misleidende promoties en beloften kunnen de mensen inschrijven voor workshops (zoals het proeven van allerlei soorten koffie) in een bekende horecazaak. Daags voor het evenement laten de oplichters de deelnemers weten dat de plaats van afspraak verandert en de aanwezigen worden getrakteerd op een busreis. Eenmaal aangekomen op deze nieuwe locatie, meestal in Nederland, is er van de workshop geen sprake meer en worden de deelnemers, vooral senioren, onder druk gezet om in te tekenen op te dure producten of diensten van bedenkelijke kwaliteit (zoals reizen en/of schoonheidsproducten).
Senator Dirk Claes waarschuwt expliciet voor deze rage die Vlaanderen momenteel teistert en roept alle betrokkenen op om een klacht in te dienen bij de economische inspectie.
Claes: "Deze verkooptechnieken zijn niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook illegaal. Het is goed dat de economische inspectie dit dossier van dichtbij opvolgt en dat er in samenwerking met de betrokken buitenlandse overheden repressief kan worden opgetreden."
U kan hier het antwoord van de minister lezen.