Stilleggen van kerncentrales: Voor CD&V primeren nucleaire veiligheid en bevoorradingszekerheid
27-03-2014
CD&V stelt voor om gascentrale van Maasbracht in te schakelen indien nodig.
Er is geen veiligheidsrisico voor de omgeving en voor het personeel van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2. Dit blijkt uit een vraag in plenaire zitting van Kamerlid Leen Dierick (CD&V) aan de minister van Binnenlandse Zaken.
“De nucleaire veiligheid is van cruciaal belang”, benadrukt Leen Dierick. Na testen op de kerncentrale Doel 3 en Tihange 2 opgelegd door het FANC is gebleken dat de resultaten afwijken van hetgeen de experten verwachten. “Wij zijn dan ook tevreden dat de exploitant zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en beide centrales uit voorzorg heeft stilgelegd, en dit in afwachting van bijkomende resultaten van het onderzoek”.
Het is niet de eerste keer dat beide kerncentrales buiten werking worden gesteld. Van midden 2012 tot mei 2013 werden beide centrales al stilgelegd na de ontdekking van ingekapselde waterstofvlokken. Na verschillende testen kreeg Electrabel vorige zomer groen licht om de centrales opnieuw op te starten. Hierna legde het FANC bijkomende randvoorwaarden op waaronder materiaaltesten, die nu afwijken van het verwachte resultaat. “Ik vroeg mij af wat de verdere aanpak zal zijn van dit dossier“, aldus Dierick.
Uit het antwoord van de minister blijkt vooral dat de toepassing van nieuwe onderzoekstechnologieën op gelijkaardig materiaal als de reactorkuip heeft aangetoond dat de invloed van straling sterker is dan eerder gedacht. Bij twee op de drie testen werden geen problemen vastgesteld. Slecht één test vertoonde afwijkingen. Het FANC beslist over de veiligheid van de reactoren na verder en nader onderzoek van de materiaaltesten.
Hoe lang deze centrales stil zullen liggen, is niet duidelijk. “Daardoor kan onze bevoorradingszekerheid in het gedrang komen als we geen beroep kunnen doen op deze kerncentrales de volgende winter. Wij vertrouwen erop dat de netbeheerder Elia voorbereidingen zal treffen in nauwe samenspraak met de staatssecretaris voor Energie”, aldus Dierick.
Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne en Kamerlid Leen Dierick hebben twee voorstellen om de energiebevoorrading te verzekeren. Zo moeten de nieuwe federale en deelstaatregeringen straks werk maken van een energiepact tussen alle betrokken spelers. Alleen door een duurzame lange termijnvisie, met een breed draagvlak in de sector kunnen we nieuwe investeringen uitlokken. En die zijn nodig. Tegen 2025 moet er 13 000 MW capaciteit bijkomen.
Op korte termijn pleit Bothuyne voor het inschakelen van de gascentrale van Maasbracht, even over de grens met Nederland: “Deze gascentrale, die op 1 juli 2014 van het Nederlands net zal worden gehaald, kan perfect ingeschakeld worden op ons Belgisch netwerk. Deze centrale kan stroom bieden aan twee miljoen gezinnen en kan heel snel operationeel zijn. Als de twee nucleaire centrales niet meer opgestart kunnen worden, is dit een snelle en efficiënte oplossing om de stroomzekerheid te garanderen.” Leen Dierick vult aan: “Dit staat bovendien reeds in ons 3D-plan waarbij we willen nagaan hoe Nederlandse gascentrales rechtstreeks in het Belgische productievolumes kunnen komen.”
Leen Dierick en Robrecht Bothuyne geven wel aan dat het voorbarig is om nu al definitieve conclusies te trekken met het al dan niet definitief sluiten van deze kerncentrales. “Wij wachten en vertrouwen op het verdere oordeel van de onafhankelijke experten en we dringen er dan ook op aan dat er transparant wordt gecommuniceerd over de resultaten van de testen en de verdere aanpak.”