Op 23 juni worden naar goede gewoonte de mantelzorgers in de bloemetjes gezet. Zij nemen zorg op voor hun familie, vrienden of naasten. Om de goede verstandhouding tussen de mantelzorgers en de professionele zorgverleners te ondersteunen, zorgt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen voor extra instrumenten: een samenspraakfiche en een handige website (www.mantelzorgers.be) met extra luik voor de professionals.
Toegankelijke website voor mantelzorgers én professionals
Enkele maanden terug werd de website www.mantelzorgers.be gelanceerd. Een handige site voor iedereen die info wil over het opnemen van de zorg voor een naaste. Nu wordt daar een portaal voor professionelen aan toegevoegd. Op de site vinden zij informatie en materiaal over hoe je als beroepskracht in de zorg goed samenwerkt met mantelzorgers. Huisartsen, verpleegkundigen, sociaal werkers en iedereen die professioneel in contact komt met mantelzorgers vinden er nuttige tips en een overzicht van publicaties en tools die inspireren. Professionals leren er hoe je aandacht hebt voor mantelzorgers in het dagelijks werk en wie mogelijke partners zijn in het ondersteunen van mantelzorgers. Behalve voor zorgprofessionelen staat er ook informatie voor lokale besturen, werkgevers en onderwijsinstellingen gebundeld.
Samenspraak
Na de zomer komt er een fiche die mantelzorgers invullen om tot gezamenlijk overleg te komen met de persoon die zorg nodig heeft en met de professionelen. Op die manier kunnen er afspraken en verwachtingen vastgelegd worden om in de beste omstandigheden zorg te kunnen aanbieden. Er wordt dan aangegeven wat de mantelzorger doet, wat hij belangrijk vindt en wat moeilijk is.
“We maken hiermee verder werk van de concretisering van de actiepunten in het mantelzorgplan. Goede zorg op maat van de persoon met een zorgnood is pas mogelijk wanneer alle personen die zorg verlenen goed geïnformeerd zijn en de handen in elkaar slaan. Door een extra module voor professionele zorgverstrekkers aan zijn website toe te voegen, maakt het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg hier werk van. Door het nieuwe instrument ‘Samenspraak’ krijgen personen met een zorgnood, maar ook hun mantelzorgers en professionele hulpverleners een bijkomende kans om hun verwachtingen op elkaar af te stemmen.” Jo Vandeurzen - Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin