Sterft de schoolmeester uit?
10-12-2014
De vervrouwelijking neemt toe in alle sectoren. Vroeger bestond er al een zeer sterk overwicht aan vrouwelijke leerkrachten in de basisschool, terwijl bij de professoren aan de universiteit en in de directiefuncties in het secundair onderwijs nog een meerderheid mannen te vinden was. De cijfers tonen aan dat ook in die functies met meer status de dames oprukken. In 2004 was het aandeel mannelijke directeurs in het basisonderwijs nog 53,4%, in 2014 is hun aandeel verminderd tot 42,8%.
Bij de docenten aan de hogeschool is het aandeel mannen in de zelfde periode afgenomen van 53,7% naar 45,9%.
Dat het onderwijs verder vervrouwelijkt, verbaast de minister niet. Vrouwen vormen al de meerderheid bij de hooggeschoolde Vlamingen, en bovendien kiezen ze vaker dan mannen voor een onderwijsloopbaan, ook als het om tijdelijke of deeltijdse arbeid gaat. Het opnemen van deeltijdse arbeid is zeker niet steeds op te vatten als een bewuste keuze, scholen hebben immers een structureel aanbod van deeltijdse opdrachten.
Het groeiende genderonevenwicht wordt nog duidelijker als men leerkrachten groepeert naar hun leeftijd. In het gewoon basisonderwijs zijn bij de zestigplussers nog 25,2% mannen te vinden, maar bij de leerkrachten van minder dan 25 jaar is hun aandeel slechts 9,5%. In het gewoon secundair onderwijs zien we de zelfde evolutie. Bij de zestigplussers hebben we daar nog een meerderheid mannen van 52,3%, bij de leerkrachten jonger dan 25 maken mannen daarentegen slechts 28,7% van de dienst uit.
Vooral die tendens in het secundair onderwijs is opmerkelijk, want in de opleiding tot leraar secundair onderwijs is de verdeling mannen/vrouwen veel evenwichtiger. Mannelijke studenten zijn in de opleiding nog goed voor 49% van de inschrijvingen, maar bij de startende leerkrachten daalt hun aandeel dus tot 28,7%. Dat zou erop kunnen wijzen dat afgestudeerde mannelijke leerkrachten minder vrede nemen met de onstabiele en weinig duurzame opdrachten voor starters in het onderwijs, merkt De Meyer op. Het is dan ook belangrijk om het lerarenberoep aantrekkelijker en duurzamer te maken, vindt ook de minister. Dat klopt, stelt De Meyer, die aanstipt dat het totale aantal inschrijvingen voor lerarenopleidingen al voor het derde jaar op rij gedaald is. Zijn conclusie is duidelijk: minister Smet is er vorige legislatuur niet in geslaagd een loopbaanpact af te sluiten voor het onderwijspersoneel, de huidige minister moet daar wel in slagen!