Stefaan Vercamer wil systeem van extralegale voordelen vereenvoudigen
De regering is bereid de afschaffing van de maaltijdcheque te onderzoeken. Dit blijkt uit het antwoord van minister De Block op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.
Sinds de invoering van de maaltijdcheques bedroeg de geldigheidsperiode ervan altijd 3 maanden. Een parlementair initiatief van onder andere Stefaan Vercamer leidde tot een verlenging van de geldigheidsduur van maaltijdcheques tot 12 maanden. Ondertussen is ook de volledige veralgemening van de elektronische maaltijdcheques voorzien, waardoor de papieren maaltijdcheques vanaf 2016 zullen verdwijnen.
Werknemers zullen de papieren maaltijdcheques ten laatste nog tot september ontvangen. Nu blijkt echter dat alle papieren maaltijdcheques van dit jaar slechts tot 31 december 2015 geldig zullen zijn. Volgens de minister zou dat zijn om de overgangsperiode naar een systeem van louter nog elektronische maaltijdcheques zo kort mogelijk te maken. ‘We hadden net geijverd voor een verlenging van de geldigheidsduur van de papieren maaltijdcheques tot 12 maanden en die ook bekomen. Het is niet logisch dat men nu de klok terugdraait waardoor de laatste papieren cheques van de maand september toch slechts 3 maanden geldig zullen zijn’, aldus Stefaan Vercamer.
Uit cijfers van de sector zelf blijkt dat nog steeds ongeveer 40% van de maaltijdcheques op papier uitgegeven werd eind 2014. Of de extra communicatie die zal toegevoegd worden aan de papieren maaltijdcheques vanaf februari voldoende zal zijn om te voorkomen dat er door de kortere geldigheidsduur meer cheques verloren gaan, zal moeten blijken.
Daarnaast stelt Vercamer zich vragen bij het volledige systeem van maaltijdcheques en andere voordelen. ‘Op dit ogenblik bestaan er tot 83 mogelijke extralegale voordelen. Noch werkgevers, noch werknemers raken daar nog wijs uit en het brengt bovendien een enorme administratieve last met zich mee. Die middelen kunnen beter anders ingezet worden. Eigenlijk zouden we moeten bekijken op welke manier het mogelijk is om al die extralegale voordelen te bundelen en om te zetten in een soort loopbaanrekening. Het daarop gespaarde bedrag zou dan kunnen dienen om in bepaalde periodes het wat rustiger aan te doen en zich een loon uit te keren uit het opgespaarde bedrag of het geld te gebruiken als aanvullend pensioen. Ik ben dan ook tevreden dat de minister hier een opening creëert om dergelijke pistes verder te onderzoeken’, besluit Vercamer.