Steeds meer personen met een handicap aan de slag bij de federale overheid
27-06-2013
De Begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap in het federaal openbaar ambt (BCAPH) publiceerde recent haar jaarlijks rapport. De tewerkstelling van personen met een handicap blijft stijgen, ook al worden de opgelegde quota nog niet overal gehaald. Sinds 2009 is het aantal personen met een handicap blijven stijgen : 0,9% in 2009, 1,28% in 2010, 1,37% in 2011 en 1,54% in 2012.
De ‘beste leerlingen’ van 2012 zijn onder andere het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (4,16%), de FOD Defensie (3,84%), de Regie der Gebouwen (3,52%), het Instituut voor Veteranen (3,37%), de FOD Economie (3,16%) en Fedict (2,92%).
Philippe Courard, Staatssecretaris voor Personen met een handicap : « De publicatie van het rapport van het BCAPH is altijd een belangrijk moment. Het rapport is een werkdocument met statistische gegevens, maar is tevens een weerspiegeling van het gevoerde beleid en een belangrijke leidraad voor toekomstig beleid. De resultaten van 2012 zijn bemoedigend maar ze tonen ook aan dat de maatregel die we in december vorig jaar genomen hebben zeer nuttig is, namelijk het bekrachtigen van de verplichting om personen met een handicap aan te werven om zo een tewerkstellingsgraad van 3% te halen. De federale overheid is nog altijd de belangrijkste werkgever van het land. Ze zoekt medewerkers met heel uiteenlopende profielen. Personen met een handicap moeten inzetten op hun vele competenties. Zij moeten deze gelegenheid nu te baat nemen en met zo talrijk mogelijk deelnemen aan de examens die het selectiebureau Selor organiseert.»
Het rapport 2012 wijst dus op de langzame maar zekere verbetering van de tewerkstellingsgraad van personen met een handicap bij de federale overheid.
Deze verbetering is volgens het BCAPH te danken aan drie factoren die elkaar versterken:
Eenvoudigere toegang tot selecties: het selectiebureau voor de overheid (www.selor.be) biedt examens ‘op maat’ aan voor kandidaten met een handicap (tests op computers die zijn uitgerust met software die het mogelijk maakt lettertypes te vergroten of waar luidop wordt gesproken, uitgerust met een braillestrip of met software speciaal voor dyslectische personen, ondersteuning door een doventolk, extra tijd voor de kandidaten om het examen af te leggen …)
In 2012 nam Selor meer dan 1.500 examens af in aangepaste vorm. Het slaagpercentage tussen kandidaten loopt overigens zeer gelijk. Daaruit kan opgemaakt worden dat, als kandidaten over dezelfde competenties beschikken, de aanpassingen wel degelijk beantwoorden aan hun noden.Een sterkere sensibilisering en responsabilisering van het hele overheidspersoneel: het onderuithalen van de negatieve sociale beeldvorming over personen met een handicap gaat hand in hand met het bevorderen van de aanwerving van personen met een handicap door de nadruk te leggen op hun competenties.
De evoluties inzake arbeidsflexibiliteit waardoor rekening kan gehouden worden met de specifieke noden van personen met een handicap.
Het rapport geeft ook enkele aanbevelingen mee:
De inspanningen verder zetten en verder bouwen op de bestaande basis door de nodige werkingsmiddelen ter beschikking te stellen, in het bijzonder aan de diversiteitscellen van de federale overheidsdiensten;
De opdrachten van de verschillende actoren – zowel uit de openbare sector als uit de privé - versterken en benadrukken. Selor , de vormings- en tewerkstellingsinstellingen (Forem, Actiris, VDAB,…), de regionale begeleidingsfondsen voor personen met een handicap (AWIPH, VAPH…) moeten nog meer visibiliteit krijgen en personen met een handicap heel specifieke informatie bezorgen over de rekruteringsmogelijkheden. Verenigingen voor personen met een handicap moeten ook intensief bij deze informatieopdracht betrokken worden;
De remmen op tewerkstelling wegwerken en competenties opwaarderen.
Hendrik Bogaert, Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare diensten: « De nieuwe moderne overheidsadministratie gaat voor vrijheid, verantwoordelijkheid en respect. Deze belangrijke kenmerken willen we zien in elk van onze medewerkers. De lat ligt daarom hoog bij het aanwerven van onze nieuwe medewerkers. Maar dat respect moeten wij zelf ook opbrengen voor de kandidaat die om een kans komt vragen en dus altijd wat kwetsbaar staat. Respect voor de regels ook want gelijkheid van kansen schraagt onze samenleving. Dit rapport moet ons aansporen om het nog beter te doen op het vlak van aanwerving van personen met een handicap. Dat de cijfers blijven stijgen, is uiteraard een goede zaak. En dat zal nog verder verbeteren eens het quotum dat sinds 1 januari 2013 van kracht is maximaal effect zal hebben. »