1ste Ronde Tafel rond Arbeidsveiligheid in de Vlaamse land- en tuinbouw
05-11-2013
Op 5 november 2013 werd op initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, op zijn kabinet een eerste rondetafelgesprek over arbeidsveiligheid in de land- en tuinbouw gehouden. Aan het rondetafelgesprek vandaag namen vertegenwoordigers deel van de landbouworganisaties, de loonwerkers, de machinebouwers, de producenten van plantenbestrijdingsmiddelen, de veevoederindustrie, de verzekeringsmaatschappijen, de landbouwscholen, de landbouwonderzoekers, de landbouwadviesbureaus, de landbouwvoorlichting en de landbouwadministratie.
“Het aantal ongevallen in de Vlaamse land- en tuinbouw is van een onaanvaardbaar hoog niveau. Hier moet dringend iets aan gedaan worden. De Vlaamse overheid neemt hierbij reeds het voortouw met de sensibiliseringscampagne ‘Landbouw zonder Kleerscheuren’, demonstratieprojecten en een versterkte ondersteuning van individuele adviesverlening rond arbeidsveiligheid”, aldus minister-president Peeters.
De Vlaamse land- en tuinbouwsector toont zich namelijk al jaren als een onveilige sector, met relatief veel ongevallen. In 2012 werden 21 doden geteld, naar schatting 630 ‘ernstige’ ongevallen en 6300 andere ‘ongevallen met letsel’.
Vlaanderen scoort beduidend slechter dan buurlanden: in Engeland betreurt men in de landbouwsector elk jaar 4 keer minder dodelijke ongevallen dan in Vlaanderen; gemiddeld 10 per 100.000 arbeidsplaatsen. Frankrijk telt er 13 (per 100.000 arbeidsplaatsen), Duitsland 30. Vlaanderen piekt op 40 per 100.000 arbeidsplaatsen. Een Vlaamse land- of tuinbouwer heeft een statistische kans van 1 op 8 om het komende jaar een ongeval met letsel te krijgen.
Minister-president Peeters benadrukt dat dit beter moet. Vlaanderen heeft een sterk gemechaniseerde landbouw wat extra risico’s met zich meebrengt. Veel hangt echter ook samen met een mentaliteit waarbij risico’s vaak onderschat worden, of voorzorgsmaatregelen te weinig ernstig worden genomen. Veiligheid moet daarom meer binnen de dagelijkse praktijk van de bedrijven worden ingepast.
“Vandaar dat ik alle mogelijke betrokken organisaties vandaag heb uitgenodigd voor een rondetafelgesprek vandaag. Uit dit gesprek bleek dat alle betrokkenen sterk gemotiveerd zijn om de krachten te bundelen en tot een gecoördineerde aanpak te komen die de volgende weken en maanden verder gestalte zal krijgen”, aldus minister-president Kris Peeters.
Op de eerste Ronde Tafel vandaag werd aan alle deelnemers gevraagd om suggesties te formuleren voor een gecoördineerd plan van aanpak en individuele en collectieve begeleiding inzake arbeidsveiligheid. In de volgende weken en maanden moet dit plan nu verder gestalte krijgen en zullen diverse initiatieven genomen worden om de problematiek aan te pakken.
“Ik ben verheugd dat er een groeiende bewustwording is bij al diegenen die begaan zijn met de Vlaamse land- en tuinbouw om de arbeidsveiligheid in de sector gevoelig te verbeteren. De gecoördineerde acties die door alle partners worden genomen, zullen meer op elkaar afgestemd worden en waar nodig versterkt”, besluit minister-president Kris Peeters.
Arbeidsveiligheid in de landbouw : initiatieven minister-president Peeters
Tijdens de zomermaanden lanceerde minister-president Peeters de demonstratieprojecteninzake duurzame landbouw, waarvoor hij 1mio euro vrijmaakt. De demonstratieprojecten hebben als doel nieuwe praktijken en technieken bekend te maken bij land- en tuinbouwers, om ze in de praktijk ingang te doen vinden. In het kader van deze oproep zal minister-president Kris Peeters nog dit jaar middelen vrijmaken voor twee demonstratieprojecten i.v.m. preventiemaatregelen in de land- en tuinbouw.
Tijdens de ‘Werktuigendagen’ in september 2013 lanceerde minister-president Peeters de campagne “Landbouw zonder kleerscheuren”. Met deze campagne wordt ingezet op een veiligere landbouw. Daarbij staan een confronterende sensibiliseringsfilm en -folder centraal. De campagne “Landbouw zonder kleerscheuren” werd op initiatief van minister-president Peeters uitgewerkt door Preventagri, het Vlaamse studie- en begeleidingsorgaan voor arbeidsveiligheid in de land- en tuinbouw, dat opereert vanuit ILVO.
De voorlichtingsdiensten van het Departement landbouw en visserij zullen, in het kader van de realisatie van hun voorlichtingsplan, in 2013-2014 speciale aandacht besteden aan arbeidsveiligheid. Dit zal gebeuren tijdens infovergaderingen, bedrijfsbezoeken, demonstratieactiviteiten, …
Voor individuele adviesverlening over arbeidsveiligheid op bedrijfsniveau voorziet minister-president Peeters vanaf 2014 nieuwe financieringsmogelijkheden in het kader van het Bedrijfsadviessysteem (BAS) dat opgenomen wordt in het nieuwe programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III.
Bijlage : Arbeidsongevallen in de landbouw