1ste editie van nieuwe ‘Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen’ groot succes
15-06-2012
De eerste editie van de nieuwe ‘Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen’ werd met maar liefst 1800 deelnemers een groot succes. Gisteren, donderdag 14 juni 2012, vond de feestelijke uitreiking van de Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen plaats. Minister-president Peeters gaf in september 2011 het startschot van deze Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen, “een uitstekende formule om ondernemende geesten op een verstandige wijze te stimuleren tot het oprichten van een onderneming”, aldus minister-president Peeters.
In de categorie Breed Publiek (“Bizidee”) won Olivier Tilleuil uit Gent, met Eyesee. Bij de Studenten (“Battle of Talents”) won het team trAXi van Hendrik Vansompel en Kim De Witte uit Gent. Voor het onderdeel Scholieren (“Plankgas”) was de laureate Fran D’Haens van het Sint-Michielscollege in Brasschaat, terwijl Yentl Roels en Silke Van Damme van het Sint-Jozefsinstituut in Wetteren de prijs voor creatiefste presentatie wonnen.
Gisteren, tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen – Bizide, zagen 170 genodigden hoe Olivier Tilleuil met het project Eyesee de hoofdprijs van 25.000 euro won. Deze prijsuitreiking was meteen ook het sluitstuk van de eerste editie van de Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen. Op 30 september 2011 gaf minister-president Peeters, tevens minister voor Economie, het startschot van de Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen, bij Bizidee-laureaat 2005 ‘Nomadesk’.
Minister-president Peeters: “Het aantal startende ondernemingen in Vlaanderen zit in de lift. In 2011 startten 41.654 nieuwe ondernemingen in Vlaanderen, een toename van 10% over vijf jaar. Om tot een echte ondernemerscultuur te komen in Vlaanderen zijn er echter nog stappen te zetten.”
De GEM-studie van het Steunpunt STORE geeft aan dat 67,6% van de beroepsbevolking het opstarten van een eigen onderneming in Vlaanderen een wenselijke carrièrekeuze beschouwt. De grote uitdaging bestaat er volgens minister-president Peeters om dit latent ondernemerschap ook om te zetten in nieuw en succesvol ondernemerschap: “De Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen moet er toe bijdragen ondernemend te talent te laten ontluiken”, aldus minister-president Peeters.
Met dit actieplan zet minister-president Peeters belangrijke aspecten van de strategische doelstelling “meer en sterker ondernemerschap” uit de VIA-doorbraak “De Open Ondernemer” verder om in concrete maatregelen. De Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen draagt bij tot de realisatie van specifieke doelstellingen rond ondernemerscultuur, een stijging van het ondernemerschap en het aantal ondernemingen uit het Pact 2020.
‘Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen’ - 3 deelwedstrijden: Plan(k)gas, Battle of Talents en Bizidee
Gisteren, op 14 juni, werden de Bizidee-laureaten in de bloemen gezet. Bizidee is de ondernemingsplanwedstrijd voor het brede publiek met aandacht voor specifieke doelgroepen: prestarters met groeipotentieel, allochtonen, vrouwen, 50plussers en laaggeschoolden. Deze wedstrijd was ook succesvol. 299 ideeën werden in fase 1 op 2 A4tjes ingediend. In de tweede fase mochten deelnemers een ondernemingsplan van max. 30 A4 indienen. 78 potentiële ondernemers deden dat. Tussen fase 1 en de deadline van fase 2 organiseerde bizidee persoonlijke coaching en verscheidene workshops voor de deelnemers. In fase 2 konden volgende resultaten opgetekend worden voor de doelgroepen: 28% van de deelnemers waren vrouwen, 28% is laaggeschoold, 9% is allochtoon, 15% is ouder dan 50 jaar. Olivier Tilleuil wint deze editie van Bizidee met zijn project Eyesee. Eyesee ontwikkelde een methode om reclames op hun effectiviteit te controleren. De top 3 van Bizidee wordt vervolledigd met Jiri Bossuyt van Percids Culture en Tina Stroobandt van World of Waw, die respectievelijk 7.500 en 3.500 euro winnen.
De finale van Battle of Talents - de ondernemingsplanwedstrijd voor studenten uit het hoger onderwijs in Vlaanderen - werd op 20 maart 2011 gespeeld. De organisatie van deze wedstrijd is in handen van Flanders DC, Unizo stichting Onderwijs & Ondernemen en Venture Spirit. Het team trAXi van Hendrik Vansompel en Kim De Witte, kon met een hoog efficiënte elektrische motor de jury en de investeerders overtuigen. Ze wonnen 25.000 euro. Meer dan 550 studenten verspreid over 119 teams schreven zich in voor Battle of Talents.
Battle of Talents is een online spel waarin de deelnemers bij het maken van hun plan begeleid worden door MBA-studenten die de rol van Venture Capitalist op zich namen. Ook deze MBA-studenten streden mee voor een prijs van 5.000 euro. Koen Vriesacker van de Antwerp Management School werd de winnaar in deze categorie.
In de loop van het spel werden de deelnemers op verschillende tijdstippen gecoacht door ondernemers. Dat gebeurde tijdens ondernemingsavonden, CEO cafés en pitching trainingen. Na een selectieprocedure mochten 10 finalisten zich presenteren voor een jury van CEO’s in een spannende slotshow. Hendrik Vansompel, doctoraatsstudent aan het Laboratorium voor Elektrische Energietechniek van de Universiteit Gent, schreef zijn businessplan samen met Kim De Witte, masterstudent Engels-Spaans aan de Hogeschool Gent.
Plan(k)gas is de ondernemingsplanwedstrijd voor leerlingen en leerkrachten uit de derde en vierde graad van het secundair onderwijs. Aan Plan(k)gas namen 1.000 leerlingen uit ASO, TSO en BSO deel. In november vonden twee ‘coach the coach’-sessies plaats voor de betrokken leerkrachten, en in januari tourde de babbelbus met experten van Agentschap Ondernemen 2 weken rond om leerlingen te coachen bij de opmaak van hun ondernemingsplan. Dit resulteerde in 230 ondernemingsplannen. Deze 230 teams presenteerden hun plan tijdens een provinciale pitch. De jury was onder de indruk over het niveau van de plannen en de pitches. De 25 beste ondernemersteams werden uitgenodigd op een centrale coachingdag in Antwerpen. Tijdens het finale event mochten de 5 laureaten hun project presenteren. Winnares werd Fran D’Haens van het Sint-Michielscollege in Brasschaat voor haar idee Move to improve, een plan om medioren en senioren aan het bewegen te krijgen via een netwerk van erkende fitnesscentra. Yentl en Silke van het Sint-Jozefsinstituut in Wetteren wonnen met hun Titatoverhuis de prijs voor de creatiefste presentatie. Plankgas wordt georganiseerd door Flanders DC, Dienst Beroepsopleiding, Unizo Stichting Onderwijs en Ondernemen en unizo vzw.
Meer info:
www.ondernemingsplanwedstrijd.be
www.bizidee.be
www.plankgas.be
www.battleoftalents.be