Startschot campagneweek DOE-stations Kustveiligheid
17-03-2014
Hoe breng je een complexe boodschap over zeewering, overstroming en noodplanning over aan kinderen tussen 10 en 12 jaar, onze volwassenen van morgen? Hoe leer je hen dat de afdeling KUST van de Vlaamse overheid maatregelen neemt om hen te beschermen maar dat ze zelf ook actie kunnen ondernemen? In campagnes rond overstromingsbewustzijn zijn ze een vaak vergeten doelgroep. Horizon Educatief en de afdeling Kust willen daar verandering in brengen met 8 DOE-stations Kustveiligheid. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en schepen van Milieu van Oostende Tom Germonpré gaven vandaag het startschot van de campagneweek voor het educatief pakket.
Door verandering in ons klimaat stijgt de zeespiegel en regent het vaker en harder. Onze dijken en brede stranden zorgen voor veiligheid, maar een overstroming is nooit uit te sluiten. Het is een brandend actueel thema waar ook kinderen en jongeren mee geconfronteerd worden. Toch worden zij vaak vergeten in communicatiecampagnes rond overstromingsbewustzijn. Verschillende grote campagnes waarschuwen de bevolking voor de gevolgen van een overstroming, roepen op om actie te ondernemen. Maar in de praktijk blijkt dat mensen zich door die algemene campagnes niet altijd aangesproken voelen. Uit onderzoek blijkt dat hoe persoonlijker de boodschap is, hoe groter de kans dat mensen zich bewust worden van hun risico en voorbereidingen gaan treffen. Maar hoe vertaal je deze complexe boodschap nu naar kinderen?
De afdeling Kust van de Vlaamse overheid greep deze uitdaging met twee handen aan. Samen met Horizon Educatief uit Oostende ontwikkelden ze een educatief pakket rond thema’s als kustveiligheid, overstromingen en noodplanning. Het resultaat zijn 8 gloednieuwe DOE-stations (DOEN – ONTDEKKEN – EXPERIMENTEREN) waarbij de kinderen vanuit hun eigen leefwereld benaderd worden. Al doende leren ze het verschil tussen harde en zachte zeewering, zoeken ze zelf uit waar een bepaald type zeewering het beste werkt of hoe onze duinen ons kunnen beschermen. Aan de hand van een stop-motionfilmpje leren ze wat een evacuatieplan juist inhoudt, ze ontwerpen zelf een toekomstige, waterproof woning en tot slot maken ze golven met de golfoverslagsimulator om te zien wat het effect is.
“De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de bescherming van de kust tegen zware stormen. De werken bewijzen hun nut en zijn heel zichtbaar voor wie op het strand of langs de dijk wandelt. We zijn ervan overtuigd dat we via de DOE-stations Kustveiligheid een veel grotere doelgroep bereiken dan enkel de kinderen” zegt minister Crevits. “Vaak vertellen de kinderen thuis wat ze op school geleerd hebben. Op die manier worden ook de ouders en grootouders met het thema kustveiligheid geconfronteerd.”
De DOE-stations werden uitvoerig getest door verschillende klassen. Op basis van de feedback werden de DOE-stations verder geoptimaliseerd. De vrijwilligers van Horizon Educatief kregen een opleiding om de klassen te kunnen begeleiden.
Bij de ontwikkeling van het pakket werden de eindtermen van het basisonderwijs geïntegreerd. Dat maakt het voor klassen interessant om het programma te volgen. Geïnteresseerde scholen kunnen de DOE-stations als activiteit uit het aanbod van Horizon Educatief kiezen.
Horizon Educatief heeft een voortrekkersrol als het gaat over educatie aan de kust. Ze ontwikkelden al tal van lespakketten, koffers en DOE-stations over kust gerelateerde onderwerpen en jaarlijks doet een groot aantal klassen beroep op hun diensten.
Ervaringsgericht leren sorteert het meeste effect bij de doelgroep van kinderen en jongeren. Door de nadruk te leggen op het ervaringsgericht leren wordt plezier gekoppeld aan leren. De materialen zijn aangepast aan de doelgroep maar zijn vooral hulpmiddelen, die behalve de theoretische achtergrond ook de praktijk laten zien. Elk DOE-station bestaat uit een lerarenbundel waarin de theorie beschreven staat. Vooraleer de klassen de DOE-stations gebruiken, is het de bedoeling dat ze in de klas al over het thema leren.
Voor meer informatie over de DOE-stations: www.horizoneducatief.be
Voor meer informatie over kustveiligheid: www.kustveiligheid.be