Start werken A11 Brugge-Westkapelle
22-03-2014
Financieringswijze: primeur voor Europa én uniek model voor grote infrastructuurwerken
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits gaf vandaag samen met Vlaams minister-president Kris Peeters, de burgemeesters van Brugge, Damme en Knokke-Heist, de CEO Havenbestuur Zeebrugge, vertegenwoordigers van de EIB en het kabinet van Europees commissaris Siim Kallas het startschot voor de bouw van de A11. De unieke financiering van het project via projectobligaties ondersteund door de EIB is een absolute primeur en zal model staan voor andere grote infrastructuurwerken in Europa. Deze succesvolle PPS via projectobligaties kan een echte katalysator zijn voor toekomstige projecten.
Met het aanleggen van de A11 wordt een ontbrekende schakel in het Vlaamse wegennet weggewerkt. De Vlaamse regering had bij de begin van de legislatuur een aantal ontbrekende wegvakken in kaart gebracht, die worden gerealiseerd via publiek private samenwerking. In Zaventem is de Noordelijke ontsluiting en de cargozone van Brussels Airport volledig gerealiseerd. Aan de andere missing links wordt volop gewerkt. In februari werd een 7 kilometer lange nieuwe verbindingsweg tussen Geel en Kasterlee in gebruik genomen. De herinrichting van het complex Geel-West (E313), de tweede deelwerf van de Noord-Zuid Kempen, wordt tegen de zomer in gebruik genomen. In Gent is de aanleg van de R4 Zuid bijna afgerond. Bovendien zullen de werken 6 maanden vroeger klaar zijn.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Met de aanleg van de A11, de nieuwe autosnelweg tussen Brugge en Knokke-Heist wordt een belangrijke missing link gerealiseerd in het Vlaamse wegennet. Vanaf eind 2017 zal een nieuwe autosnelweg de N31 in Brugge met de N49 in Westkapelle verbinden. Hierdoor wordt de capaciteit van ons wegennet gericht met 12 km autosnelweg uitgebreid. Dit zal de regio meer zuurstof geven. Het is goed voor onze economie, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Zeker door bijzondere aandacht te besteden aan de zachte weggebruikers. Fietsers zullen gebruik kunnen maken van 15 km nieuw fietspaden. En via verlichte fietstunnels en overbruggingen wordt het veilig en aangenaam kruisen van de A11 mogelijk.”
Vlaams minister-president Kris Peeters: “Dit indrukwekkend complex van nieuwe wegen, fietspaden, tunnels en bruggen zal de leefbaarheid in de gemeenten verbeteren en de slagkracht van de Haven van Zeebrugge, verhogen. De aanleg van de A11 zal daarenboven model staan voor andere grote infrastructuurwerken. Door de unieke financieringswijze met projectobligaties is dit een absolute primeur voor Europa. Deze werkwijze zal het realiseren van infrastructuurwerken via PPS in de toekomst aantrekkelijker maken, omdat er bijkomende financieringsstromen kunnen worden aangeboord. Deze succesvolle PPS via projectobligaties kan een echte katalysator zijn. Het is waarschijnlijk dat projectobligaties nu vaker als een haalbaar en realistisch alternatief of bijkomende optie voor PPS overwogen zullen worden, naast bankfinanciering.”
Financiering: primeur dat model staat voor grote toekomstige infrastructuurprojecten
Om enkele missing links in het Vlaamse wegennet weg te werken worden er verschillende projecten uitgevoerd via Publiek-Private Samenwerking (PPS). In een PPS-project gaat de overheid in zee met een private partner en sluit een DBFM-overeenkomst af (Design, Build, Finance & Maintain). Dat wil zeggen dat een private projectvennootschap het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de A11 voor haar rekening neemt. In ruil betaalt de overheid jaarlijks een prestatie-afhankelijke vergoeding. Via een DBFM-overeenkomst draagt het Vlaamse gewest het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de A11 over aan de opdrachtnemer, de private projectvennootschap ‘ NV Via A11’.
De private partij NV Via A11 bestaat uit enerzijds de private partijen DG Infra+, Inframan, Aswebo, Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, Aclagro en Franki Construct en anderzijds Via-Invest, een samenwerkingsverband tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV).
Om het project te financieren, heeft Via A11 het volgende financieringsmodel uitgewerkt:
- risicokapitaal, verschaft door de aandeelhouders van Via A11:
de private partijen DG Infra+, Inframan, Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, Aswebo, Aclagro en Franki Construct (+ 59% van het aandeelhouderschap van Via A11);
Via-Invest, een samenwerkingsverband tussen Agentschap Wegen en Verkeer en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) (+ 41% van het aandeelhouderschap van Via A11).
- vreemd vermogen: er wordt een obligatie (‘project bonds’) uitgegeven om de bouw van de A11 te financieren.
Innovatie financiering via projectobligaties
Projectobligaties zijn een vorm van vreemd vermogen financiering. Het zijn leningen op lange termijn voor de financiering van infrastructuurprojecten. Door het mogelijk maken van deze vorm van financiering tijdens de aanbestedingsprocedure, speelde Via-Invest in op de groeiende interesse van institutionele investeerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars in infrastructuurprojecten. Er wordt ook geanticipeerd op de volatiliteit in de financiële markten.
Om de projectobligaties aantrekkelijk te maken voor investeerders, stelde de Europese Investeringsbank (EIB) voor om de obligaties te ondersteunen met een garantie, een ‘Project Bond Credit Enhancement Facility’ (PBCE). De PBCE is een kredietversterking onder de vorm van een gedeeltelijke garantie, die er voor zorgt dat de kredietkwaliteit van de obligatie sterk bevonden wordt. Het project A11 is een van de pilootprojecten.
De voorkeursbieder ‘Via Brugge’ en Deutsche Bank hebben in de voorbije maanden hun bondfinanciering verder ingevuld. De projectobligatie is momenteel volledig onderschreven door institutionele investeerders. Het betreft een publieke bond, die verhandeld zal worden op de Luxemburg stock exchange.
Vanaf de beschikbaarheid van de A11, gepland voor het najaar van 2017, zal het Vlaamse Gewest een beschikbaarheidsvergoeding betalen. Door een daling van de intrestvoeten en de bouwprijsindexatie daalt de jaarlijkse geraamde beschikbaarheidsvergoeding. Oorspronkelijk werd dit geraamd op 63,9 miljoen euro. Tijdens de financial close op 20 maart werd deze beschikbaarheidsvergoeding hierdoor verminderd tot 50,5 miljoen euro per jaar. De totale investering bedraagt hierdoor nu 733,5 miljoen euro. Dat is de kost vandaag om gedurende 30 jaar de totale infrastructuur van het project A11 aan optimale kwaliteitsnormen volledig ter beschikking te stellen.
A11: sleutel voor vlot en veilig lokaal, doorgaand en fietsverkeer
Drie doelstellingen staan voorop in dit project: de verbinding tussen de N31 en de N49 realiseren, het lokale wegennet verbeteren en veilige fietsverbindingen aanleggen.
De A11 is de ontbrekende schakel tussen de N31 ten noorden van Brugge met de N49 in Westkapelle. Die loopt van het bedrijventerrein De Blauwe Toren (Brugge) tot aan de Natiënlaan (N49) in Westkapelle. Over een afstand van 12 km komt er een nieuwe snelweg. Dit verbindingsstuk bevat 4 aansluitingscomplexen. De A11 kruist spoorlijnen, het Boudewijnkanaal, het Leopold- en Schipdonkkanaal, de Heistlaan, de N376 en de N374 via een viaduct, bruggen en tunnels. Havenverkeer beschikt over een nieuwe, bijkomende parallelweg. De A11 zal heel wat doorgaand verkeer definitief uit de woonkernen van Westkapelle en Dudzele bannen. Om de weg geen barrière te laten vormen voor lokaal verkeer, worden tegelijkertijd nieuwe ontsluitingswegen, bruggen en onderdoorgangen aangelegd. Na de werken beschikken fietsers over 15 km nieuw fietspaden. Via verlichte fietstunnels en overbruggingen wordt het veilig en aangenaam kruisen van de A11 mogelijk.
Start op symbolisch knooppunt
De start van de werken werd vandaag gegeven aan de Oostkerkestraat (N374) in Westkapelle. Een werfzone die grenst aan de drie gemeenten Knokke-Heist, Damme en Brugge waar het A11-project zal worden gerealiseerd. Onder de Oostkerkestraat verdwijnt de A11 in een tunnel van 250 meter. Om de tunnel veilig te kunnen bouwen, plaatst de aannemer damplanken. Deze middag werd met een grote kraan de eerste damplank in de poldergrond geheid door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en Vlaams minister-president Kris Peeters in aanwezigheid van de burgemeesters van Brugge, Damme en Knokke-Heist, CEO Havenbestuur Zeebrugge, vertegenwoordigers van de EIB en het kabinet van Europees commissaris Siim Kallas.
9 zones van start
In minder dan vier jaar tijd worden een heel aantal constructies gebouwd, gespreid over 18 zones. Nu start de helft van deze werfzones op. Deze werven gaan parallel in uitvoering. De ondertunneling van de Oostkerkestraat is er daar één van. Door heel wat werfzones tegelijkertijd uit te voeren, worden de werken in een kort tijdsbestek afgerond.
Via A11 zal gedurende 42 maand permanent ruim 200 werknemers inzetten om de nieuwe snelweg aan te leggen. Aangezien het merendeel van de werkzaamheden zich buiten de bestaande verkeersinfrastructuur bevinden, zullen deze werken het verkeer slechts beperkt hinderen. Vanaf eind 2015 wordt er grotere hinder verwacht.
Minder hinder: focus op bereikbaarheid en communicatie
Gedurende de werkzaamheden blijven de hoofdwegen zo veel mogelijk beschikbaar. Alle bedrijventerreinen, woonzones en landbouwpercelen blijven toegankelijk met minimale omrijafstanden. Een efficiënte werfplanning beperkt de hinder tot een minimum. Bovendien worden de werkzaamheden afgestemd op andere werken in de omgeving.
AWV zal ook tijdig en efficiënt communiceren over de werkzaamheden (met een website, digitale nieuwsbrieven, bewoners- en bedrijveninformatie, bereikbaarheidskaarten, overleg met betrokkenen…). Ter hoogte van de toekomstige knooppunten worden vanaf 22 maart ook informatieve borden geplaatst om de weggebruikers inzicht te geven in de toekomstige verkeerssituatie.
Meer info op de projectwebsite: www.A11verbindt.be