Start uitbreiding verkeersborden om door rood te fietsen in Brussels Gewest
11-09-2013
Vandaag, woensdag 11 september, is gestart met de uitbreiding van de verkeersborden B22 en B23 op 75 kruispunten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dankzij deze borden kunnen fietsers op gewestwegen in bepaalde omstandigheden door het rood rijden. De 75 kruispunten zijn alle zogezegd 'conflictvrij'. Dit wil zeggen dat de fietser die rechtsaf rijdt, telkens op een fietspad of op een busstrook terechtkomt. Conflicten met het autoverkeer zijn dus niet mogelijk. Het gaat om een beslissing van Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, en Bruno De Lille (Groen), staatssecretaris voor Mobiliteit. Deze beslissing volgt op een eerdere evaluatie door het BIVV, waaruit blijkt dat de beide borden geen extra verkeersproblemen opleveren.
Minister Brigitte Grouwels : "Het project met de borden B22 en B23 past in het beleid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om infrastructurele belemmeringen voor fietsers maximaal weg te werken. Op basis van de eerdere aanbevelingen door het BIVV beslisten we kruispunt per kruispunt over de plaatsing van deze borden.”
“Met de fiets onnodig wachten aan een Brussels kruispunt behoort binnenkort tot het verleden. Dankzij de borden kunnen we meer Brusselaars de fiets op krijgen en de autodruk in onze hoofdstad laten afnemen”, benadrukt Bruno De Lille. “De verkeersborden betekenen 20% tijdswinst waardoor het een heel pak aangenamer fietsen is in Brussel. Het fietscomfort verhoogt dus aanzienlijk en bovendien komen fietsers niet meer in de verleiding om gevaarlijke manoeuvres uit te voeren.”
Proefproject
Deze veralgemeende invoering van de borden B22 en B23 komt er na een proefproject. Op acht kruispunten in Brussel kunnen fietsers sinds juni 2012 door het rood rijden. Er werden daartoe speciale verkeersborden geplaatst, de zogenaamde borden B22 en B23. Het bord B22 laat fietsers toe door het rood te rijden en rechtsaf te slaan. Bij het bord B23 mag de fietser rechtdoor voorbij het rode of oranje licht rijden. De fietsers hebben evenwel geen voorrang.
Dit proefproject gebeurde in nauwe samenspraak met het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid). Uit dit proefproject bleek dat deze borden geen extra verkeersproblemen voor fietsers opleveren. Het BIVV benadrukt wel dat deze maatregel niet zomaar veralgemeend mag worden. De beslissing om fietsers onder bepaalde voorwaarden de toelating te geven om door het rode licht te rijden, valt onder de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Geval per geval dient de afweging gemaakt te worden, rekening houdend met de specifieke kenmerken van ieder kruispunt en daarbij moeten een aantal strikte voorwaarden gerespecteerd worden met betrekking tot de grootte van het kruispunt, de zichtbaarheid, het snelheidsregime en de intensiteit en de samenstelling van het verkeer.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was de eerste wegbeheerder in ons land om deze maatregel uit te testen. Maar buitenlandse voorbeelden in Duitsland, Nederland en Frankrijk leren dat de verkeersborden ook daar geen bijkomende verkeersonveiligheid te veroorzaken.
Gemeentewegen
Tot op heden zijn de borden B22 en B23 enkel geplaatst op gewestwegen. Maar de beide Brusselse ministers proberen de Brusselse gemeentebesturen warm te maken om deze borden ook langs gemeentewegen te plaatsen.
Minister Grouwels en staatssecretaris De Lille: “Anderlecht en Watermaal-Bosvoorde toonden reeds interesse voor de verkeersborden op hun gemeentewegen. We moedigen de overige gemeenten aan om de verkeersborden ook op hun gemeentelijke wegen zo snel mogelijk te introduceren om zo het comfort van de Brusselse fietsers te verhogen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steunt de hen daarbij zowel op financieel als op administratief vlak”.
Voorts is het de bedoeling om in de nabije toekomst het aantal borden B22 en B23 verder uit te breiden langs gewestwegen. Kruispunt per kruispunt zal onderzocht worden of de plaatsing van deze borden wenselijk is
Locatie borden B22 en B23
De borden B22 en B23 staan langs volgende gewestwegen :
Anderlecht:
Humaniteitslaan
Barastraat
Bergensesteenweg
Josse Leemanslaan
Maria Groeninckx-de maylaan
Théo lambertlaan
Doverstraat
Frans Van Kalkenlaan
Lenniksebaan
Sylvain Dupuislaan
Veeartsenstraat
Brussel-Stad:
Leuvensesteenweg
Albert II-laan
Kruidtuinlaan
Wetstraat
Vooruitgangstraat
Vuurkruisenlaan
Zuidlaan
Vorst:
Luttrebruglaan
Van Volxemlaan
Humaniteitslaan
Elsene:
Elsenesesteenweg
Generaal Jacqueslaan
Kroonlaan
Troonstraat
Sint-Gillis:
Poincarélaan
Evere:
Leuvensesteenweg
Sint-Joost :
Leuvensesteenweg
Schaarbeek:
Leuvensesteenweg
Generaal Wahislaan
Albert II laan
Lambermontlaan