Start herstel stranden na Sinterklaasstorm
17-02-2014
Vandaag start aan de kust het herstel van de stranden die schade opliepen na de Sinterklaasstorm eind vorig jaar. Voor een betere zeewering wordt zand opgespoten om de stranden opnieuw te versterken. Die opspuitingen vinden plaats in Blankenberge en Wenduine. Daarna volgt ook het herstel van de stranden van Bredene. Dit jaar zijn er alles samen 10 projecten gepland of in uitvoering in het kader van de kustbescherming. Het doel is de kust en haar bewoners via zachte en harde maatregelen beter te beschermen tegen zware stormen. Voor alle werken die nu in uitvoering zijn of dit jaar worden gestart, heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits 60 miljoen euro vrijgemaakt.
Vorig jaar op 5 en 6 december kreeg de kust af te rekenen met de Sinterklaasstorm. Een hoger waterpeil door springtij en zware golven beukten op de stranden en sloegen hier en daar heel wat strandzand af, dat tot onder de laagwaterlijn spoelde. Nu is het belangrijk om het gewenste veiligheidsniveau tegen overstromingen te herstellen. Dat veiligheidsniveau is de norm die nagestreefd wordt bij de uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid.
Vandaag starten er zandopspuitingen in Wenduine en in Blankenberge. Die zouden einde maart - begin april klaar zijn. In Bredene vatten de werken aan op 1 maart en die zouden duren tot eind mei. In de drie gemeenten wordt er ruim 900.000 kubieke meter zand opgespoten. De kostprijs voor de werken in de drie gemeenten bedraagt 14 miljoen euro.
Concreet wordt er zand in zee gewonnen en met baggerboten tot voor de kust gebracht. Door leidingen wordt een zand-watermengsel naar de kust gepompt en via persleidingen op het strand gespoten.
Kustbescherming 2014
Naast de 3 ingrepen in het kader van de Sinterklaassstorm staan er dit jaar nog 7 andere belangrijke projecten op het programma in uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid.
In Oostende zijn de grootste suppletiewerken uit de jongste 40 jaar bezig. Het strand is afgewerkt vanaf de westelijke havendam tot Mariakerke. Nu volgt de strandverbreding en-verhoging tussen Mariakerke en Raversijde. Er zal ook veel extra zand onder water worden aangebracht om de stranden op natuurlijke manier te onderhouden.
Nog in Oostende volgen er strandsuppleties aan de Oosteroever.
De werken aan de stormmuren in de haven van Oostende zijn in uitvoering. De muren aan de Vismijnlaan en de Wandelaarkaai zijn bijna afgewerkt. Daarna volgen de grondaanvulling en de heraanleg van een fiets- en voetpad. De uitgraving in de Slijkense Steenweg begint binnenkort.
In Knokke-Heist is er het jaarlijkse onderhoud waarbij het strand verhoogd wordt.
In Middelkerke starten in het voorjaar grote strandopspuitingswerken.
In het najaar volgt in Wenduine bij De Haan de bouw van een stormmuur op de rotonde en de uitbreiding en vernieuwing van de zeedijk met twee stormmuren.
In de haven van Zeebrugge komt er een nieuwe stormmuur langs de Kustbaan.
Alles samen wordt voor alle werken die bezig zijn en die gepland zijn 4,5 miljoen kubieke meter zand aangevoerd. Daarnaast zijn er nog de harde maatregelen zoals de bouw van stormmuren en de vernieuwing van dijken.
De werken die nu in uitvoering zijn of dit jaar van start gaan, betekenen een investering van 60 miljoen euro.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Met de strandopspuitingen die vandaag in Blankenberge en Wenduine starten, maken we de stranden sterker en zorgen we voor een betere zeewering. Samen met deze werken zijn er nog tal van andere zachte en harde maatregelen die we dit jaar nemen om onze kust beter te beschermen tegen zware stormen. Nog nooit zal gelijktijdig in zoveel gemeenten aan kustbescherming worden gewerkt als dit jaar. Op die manier worden de inwoners van de kustgemeenten beschermd en behouden we de economische, recreatieve en natuurwaarden van onze kust.“
Masterplan Kustveiligheid
Het doel van het Masterplan Kustveiligheid is om de hele kust op termijn te beschermen als een natuurlijk en aantrekkelijk gebied. Het moet de bewoners beschermen tegen overstromingen, rekening houdende met de verwachte stijging van het zeeniveau. Het plan is belangrijk voor de veiligheid van de inwoners, maar heeft ook vanuit sociaal en economisch oogpunt een grote waarde. De schade en het leed ten gevolge van overstromingen kunnen immers heel hoog oplopen. Voor de kustbescherming staan vijf pijlers centraal: veiligheid, natuurlijkheid, aantrekkelijkheid, duurzaamheid en economische ontwikkeling. De 10 kustgemeenten worden telkens nauw bij de plannen betrokken.