Staatssecretaris Hendrik Bogaert vrijwaart deeltijds werken voor ambtenaren
16-02-2012
Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten Hendrik Bogaert heeft een regeling getroffen voor de vierdagenweek en de landingsbanen voor federale statutaire ambtenaren.
Het systeem voor de vierdagenweek en de landingsbanen was geregeld bij wet sinds 1995 voor alle ambtenaren. Het opzet was toen om de problematiek van de jongerenwerkloosheid aan te pakken. De wet, die oorspronkelijk voor twee jaar voorzien was, werd telkens verlengd. Staatssecretaris Hendrik Bogaert wilde nu een definitieve regeling uitwerken.
Vierdagenweek
Om ambtenaren aan te moedigen om in de vierdagenweek te stappen en zo plaats te maken voor jongeren, kregen ze bovenop hun verminderde wedde een premie van 108,43 euro. De periode die ze in de vierdagenweek werkten, telde volledig mee voor de opbouw van hun pensioen zolang die periode niet meer was dan 20% van hun totale loopbaan. Wie in het systeem zat, kon hiervan gebruik maken tot het einde van zijn loopbaan. De werkgever diende geen sociale zekerheidsbijdrage te betalen voor de contractuele personeelsleden die aangeworven werden om de 4/5-werkers te vervangen.
Met de nieuwe regeling blijft de premie voor de ambtenaren ongewijzigd. De opbouw van pensioenrechten geldt wel nog slechts voor 60 maanden, voor zover die al niet gebruikt zijn in het systeem van loopbaanonderbreking. Ook de periode waarin ambtenaren van het systeem gebruik kunnen maken, wordt beperkt tot 60 maanden tot de leeftijd van 55 jaar.
Landingsbanen
Ambtenaren konden vanaf 55 jaar gebruik maken van de halftijdse vervroegde uitdiensttreding (landingsbaan) die dan liep tot hun – al dan niet vervroegd – pensioen. Ook zij kregen naast hun wedde een maandelijkse premie (295,99 euro) waarop de werkgever geen sociale zekerheidsbijdrage moest betalen. En ook voor hen telde de periode waarin ze in dit systeem werkten mee als een volledige tewerkstelling voor hun pensioenrechten (tot 20% van de totale loopbaan).
In de nieuwe regeling blijft de premie behouden en mogen ambtenaren verder in het systeem blijven vanaf 55 jaar tot hun pensioen. Waar dit vroeger onbeperkt meetelde voor de pensioenopbouw, tellen nu nog slechts 84 maanden mee.
Voor ambtenaren vanaf 55 jaar wordt voortaan ook de mogelijkheid geboden om 4/5 te werken tot aan hun pensioen. Ook voor dit systeem blijft de premie behouden en de periode telt volledig mee voor hun pensioenopbouw.
Geven en nemen
Met de nieuwe regeling dragen de ambtenaren voor een stuk zelf de financiële verantwoordelijkheid voor het systeem door er niet meer onbeperkt gebruik van te maken en de periode waarin ze in het systeem zitten niet meer volledig te laten meetellen voor hun pensioen.
Staatssecretaris Hendrik Bogaert vond het belangrijk om het systeem te behouden voor de ambtenaren: “Wij willen als werkgever mensen de kans geven om rustpauzes in te lassen in hun loopbaan, zeker nu die langer zal duren. Op die manier spelen we ook in op de stijgende interesse bij jonge mensen om bij de overheid aan de slag te gaan. De generatie Y hecht veel waarde aan een gezonde combinatie tussen werk en gezin. Wij kunnen hen die bieden via deeltijds werken, maar ook via telewerken. Samen met de jobinhoud en het interessante startersloon vormt dit voor hen een aantrekkelijk pakket. Ook als overheid winnen wij hierbij: de aanwezige kennis in de organisatie kan overgedragen worden, we kunnen verder blijven innoveren en we verhelpen aan de scheefgetrokken leeftijdspiramide ”
Bogaert is tevreden over het binnen de regering bereikte akkoord: “Hiermee komt een einde aan een voorlopige toestand die bijna 15 jaar geduurd heeft. Er is nu duidelijkheid voor ambtenaren die 4/5 willen werken of in een landingsbaan willen stappen: zij kennen de voorwaarden waaronder ze dit verder kunnen blijven doen en het systeem blijft ook financieel houdbaar voor de belastingbetaler.”