Staatshervorming - Asse : nieuwe locatie van parket Halle-Vilvoorde
12-12-2012
Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor Staatshervorming en de Regie der Gebouwen, bevestigt de berichten in verschillende media dat het “Uitvoeringscomité voor de institutionele hervormingen” (COMORI) gisteren heeft ingestemd om het voorstel dat de gemeente Asse voordraagt als de locatie van het nieuwe parket Halle-Vilvoorde door te sturen naar de Ministerraad. Servais Verherstraeten legt dus morgen het dossier ter goedkeuring voor aan de Ministerraad, die de eindbeslissing neemt.
Als gevolg van de hervorming van het gerechtelijk arrondissement-BHV wordt het parket opgesplitst in een parket van Brussel (voor de 19 gemeenten) en een parket van Halle-Vilvoorde (voor het grondgebied Halle-Vilvoorde). Het toekomstige parket Halle-Vilvoorde zal ongeveer 100 personeelsleden tellen en heeft de belangrijke opdracht om een eigen veiligheids- en vervolgingsbeleid te ontwikkelen in de rand rond de hoofdstad. De criminaliteit in de grootstad verschilt immers fundamenteel van de criminaliteit in de rand. De keuze voor de locatie is de eerste zichtbare stap in de uitvoering van deze hervorming, die door een grote meerderheid van de bevolking en beleidsmakers in de rand rond de hoofdstad werd gevraagd.
De gekozen locatie is gelegen aan de Nerviërsstraat 60 te 1730 Asse en is reeds eigendom van de Regie der Gebouwen. Het gaat om het oude gebouw van de federale politie, die vorig jaar is verhuisd naar een nieuwbouw er vlak naast. Een deel van het gebouw werd reeds gerenoveerd (1.100m²), het andere deel moet nog gerenoveerd worden (1.245 m²). Het reeds gerenoveerde deel van het gebouw zou binnen de 12 maanden in gebruik kunnen worden genomen. De keuze voor een bestaande eigendom van de federale overheid sluit naadloos aan bij het beleidsplan voor de Regie der Gebouwen, dat Servais Verherstraeten in het parlement heeft voorgesteld.
Servais Verherstraeten: “Asse ligt centraal in het arrondissement en heeft een goede verbinding met Brussel (19 km tot Justitiepaleis). Bij een meerderheid van het Nederlandstalige parketpersoneel –zowel medewerkers, juristen als magistraten – bestond overigens de expliciete vraag om het parket naar Asse te verhuizen.”