Sociale partners moeten zich nu bewijzen
CD&V ondersteunt de bereikte akkoorden van de sociale partners volledig, maar verwacht dat ze nu ook knopen doorhakken in de moeilijke dossiers, zoals het eenheidsstatuut en flexibilisering van de arbeidsmarkt. Bij deze dossiers gaat het niet over het verdelen van geld, maar wel over de versterking van onze economie, de slagkracht van onze ondernemingen en rechtszekerheid na 9 juli 2013.
De sociale partners bereikten een akkoord over de vier dossiers die de regering aan hen voorlegde: welvaartsvastheid van de vervangingsinkomens, aanpassing van de werkbonus voor werknemers met een laag loon, afbouw van de lagere barema’s voor jongeren en lastenverlaging voor de werkgevers.
CD&V is heel tevreden met de inhoud van de bereikte akkoorden en zal er in de regering op aandringen om de gevraagde adviezen te honoreren. CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer: “De regering mag nu niet met een gespleten tong spreken. Er liggen unanieme adviezen op tafel. Ze moet deze nu ook honoreren. Anders dreigt er opnieuw een slecht sociaal klimaat te ontstaan dat een nieuwe consensus in de weg staat.”
Het is positief dat de middelen worden ingezet voor versterking van de laagste uitkeringen voor werklozen, zieken, bejaarden en gehandicapten. Het CD&V-wetsvoorstel, ter verhoging van het vakantiegeld voor invaliden, wordt eindelijk gerealiseerd. De afschaffing van de jeugdlonen zorgt ervoor dat diegenen die vroeg aan het werk gaan een extra duwtje in de rug krijgen. Het feit dat de lastenverlaging voor werkgevers de vorm aanneemt van een forfaitaire vermindering, vindt CD&V eveneens een goede zaak: op die manier kunnen sectoren met veel laaggeschoolden en dus lagere lonen, verhoudingsgewijs meer profiteren van de loonlastenverlaging.
CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer: “Toch willen wij de sociale partners vandaag meer dan ooit op hun verantwoordelijkheden wijzen. Na de verdeling van de middelen wordt het tijd om knopen door te hakken in moeilijke dossiers die op tafel liggen. De uitdagingen voor de komende maanden, eenheidsstatuut arbeiders-bedienden en modernisering van de arbeidsmarkt, zijn immers van groot belang voor de versterking van onze economie, de concurrentiekracht van onze ondernemingen en de rechtszekerheid na 9 juli 2013. De geloofwaardigheid van ons sociaal overlegmodel staat op het spel. Als de sociale partners niet slagen in deze missies, leggen ze de bal in het kamp van de politiek. Hopelijk is men zich ten volle bewust van de consequenties die dit met zich mee zou brengen.”