Sociaal vervoer in Brussel is verdubbeld op 5 jaar
18-11-2011
In 2005 telde het systeem van sociaal vervoer(*) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 471 klanten; in 2010 was dit aantal gestegen tot 694 klanten, ofwel een stijging met 47% op 5 jaar tijd. De dienst aangepast vervoer (DAV) in Brussel telt hiermee 13% van het aantal klanten en zelfs 15,6% van het totaal aantal ritten in heel Vlaanderen. Daartegenover staat dat minder dan 10% van de totale subsidiemiddelen worden toegekend aan de erkende vzw in Brussel. Deze cijfers werden door Minister Hilde Crevits vrijgegeven na een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V).
Naar aanleiding van de overdracht van de bevoegdheid “sociaal vervoer” vanuit het beleidsdomein “Gelijke Kansen” naar het beleidsdomein “Mobiliteit”, rezen er vragen over de toepassing ervan in Brussel; kan een gewestadministratie (Mobiliteit) een gemeenschapsbevoegdheid (Sociaal Vervoer) uitoefenen ?
Minister van Mobiliteit Hilde Crevits bevestigt echter in haar antwoord dat ze (i) in 2011 de vzw “Sociaal Vervoer Brussel” heeft gesubsidieerd voor een bedrag van 95.700 euro (op een totaal van 961.000 euro) en (ii) dat er voor 2012 een oplossing wordt gezocht voor Brussel in het kader van een nieuwe financieringsmethode; dit gebeurt in nauw overleg met VGC-collegelid Brigitte Grouwels.
Dit antwoord stelt Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) gerust: “Gezien de stijgende interesse in, en de verhoging van het aantal klanten van deze dienst van sociaal vervoer in Brussel de voorbije jaren, moet deze absoluut verder ondersteund worden. Ik pleit ervoor dat minister Crevits bij de uittekening van het nieuwe subsidiemechanisme alvast rekening houdt met de Brusselnorm, en met de specifieke situatie van Brussel (waaronder een kleiner werkgebied). De toepassing van sociaal vervoer in Brussel moet onverkort van toepassing blijven.”
(*) Dienst Aangepast Vervoer (DAV) gaat uit van individuele vervoersvragen van gehandicapten en mindermobiele personen. In Brussel wordt dit georganiseerd door de vzw Sociaal Vervoer Brussel. Zij zoekt naar oplossingen voor vervoersvragen wanneer openbaar vervoer geen oplossing is.