Sneltramlijn Hasselt - Maastricht: ondertekening samenwerkingsovereenkomst met Nederland
11-03-2014
Vandaag ondertekenden Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, De Lijn, de Nederlandse provincie Limburg en de gemeente Maastricht de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van de Spartacus sneltramverbinding Hasselt - Maastricht, via Diepenbeek, Bilzen en Lanaken. Met sneltramlijn 1 zorgt de Vlaamse Regering voor een betere ontsluiting van de provincie Limburg, één van de aandachtspunten uit het SALK2-rapport. De verbinding tussen Hasselt en Maastricht wordt gerealiseerd dankzij een unieke samenwerking in de Euregio. De samenwerkingsovereenkomst legt de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen vast, zodat de werken in 2015 kunnen starten.
32 km tram tussen Hasselt & Maastricht
Na een principiële beslissing in het najaar 2011 heeft de Vlaamse regering in oktober 2013 haar definitieve goedkeuring voor de aanleg van de eerste sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht gegeven. De start van de werken voor de tramlijn is gepland voor het voorjaar van 2015. Vanaf januari 2018 sporen reizigers op 30 minuten van centrum Hasselt (halte Dusartplein) naar centrum Maastricht (halte Maasboulevard). De tramlijn telt in totaal 13 haltes: 10 in Vlaanderen en 3 in het Nederlandse Maastricht. In Vlaanderen stopt de tram in Hasselt, Diepenbeek, Bilzen en Lanaken. Via sneltramlijn 1 zorgt de Vlaamse Regering voor een betere ontsluiting van de provincie Limburg, één van de aandachtspunten uit het SALK2-rapport.
Unieke samenwerking tussen Vlaanderen, Nederlands Limburg en Maastricht
De verbinding tussen Hasselt en Maastricht wordt gerealiseerd dankzij een unieke samenwerking in de Euregio. Zowel Vlaamse als Nederlandse gemeenten en provincies als de Vlaamse overheid hebben hun medewerking eraan verleend door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomsten met de Vlaamse gemeenten werden ondertussen al ondertekend. De Vlaamse Regering heeft op 11 oktober 2013 groen licht gegeven voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaanderen, Nederlands Limburg en de gemeente Maastricht. In februari 2014 zette de Maastrichtse gemeenteraad het licht definitief op groen voor de sneltramverbinding op Nederlands grondgebied.
“Als groeiregio moet je inzetten op openbaar vervoer. Zo krijg je belangrijke troeven in handen. De tramlijn zorgt niet alleen voor een betere mobiliteit binnen de eigen provincie. In Maastricht sluit de lijn aan op snelle verbindingen naar Aken en Luik, waardoor reizen in de euregio een stuk aantrekkelijker”, zegt Herman Reynders, gouverneur provincie Belgisch Limburg. “Zowel op het vlak van toerisme als op dat van werkgelegenheid gaan we daar de vruchten van plukken. En dat aan beide kanten van de landsgrens.”
Gouverneur provincie Nederlands Limburg Theo Bovens: “De sneltramlijn is niet de eerste verbinding die we leggen en zal ook niet de laatste zijn. Maar het is er wél een die heel zichtbaar en bruikbaar wordt voor de mensen die langs die lijn wonen, leven, werken of ondernemen. Die ook letterlijk de afstand verkort; ons nog dichter bij elkaar brengt.”
Samenwerkingsovereenkomst legt taken en verantwoordelijkheden vast
Door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst werden het kader en de uitgangspunten vastgelegd voor de realisatie van de sneltramlijn Hasselt – Maastricht. De vooropgestelde planning, met ingebruikname in januari 2018 en de taken en verantwoordelijkheden van de partners, zijn in de overeenkomst omschreven.
De Lijn staat in voor de realisatie van de infrastructuur op Vlaams grondgebied. De Lijn zal voor het volledige traject Hasselt-Maastricht de exploitatie verzorgen en de ticketprijs bepalen.
Via PPS zal Vlaanderen 217 miljoen euro investeren voor de tramsporen, fietspaden, de nieuwe stelplaats en tramvoertuigen. De gemeente Maastricht en de provincie Nederlands Limburg zullen de Nederlandse infrastructuur realiseren en zullen instaan voor het onderhoud op hun grondgebied. De Nederlandse provincie Limburg en de gemeente Maastricht investeren op hun grondgebied 66,4 miljoen euro. Om van de spoorinfrastructuur gebruik te maken betaalt De Lijn jaarlijks 400.000 euro op jaarbasis. Dat is gebruikelijk wanneer een tram of trein gebruik maakt van buitenlandse sporen.
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst was de laatste stap voordat er in 2015 kan overgegaan worden naar een simultane gunning van de opdracht en start van de werken.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “De aanleg van deze eerste tramlijn in Limburg, die van Hasselt naar het Nederlandse Maastricht gaat, is een stap in de uitbouw van een fijnmazig, multimodaal openbaarvervoersnetwerk, waar tram, bus, fiets en trein vlot op elkaar aansluiten. Zo ontstaan er openbaarvervoersknooppunten, waar twee of meerdere openbaarvervoersmiddelen vlot op elkaar aansluiten. Tijdens deze legislatuur werd er uitdrukkelijk voor gekozen om te investeren in betere tramverbindingen in Vlaanderen. Door bewust te investeren in vertramming wil de Vlaamse regering de doelstelling realiseren om minstens 40% van de woon-werkverplaatsingen tegen 2030 duurzaam te laten gebeuren met collectieve vervoermiddelen, te voet of met de fiets. Naast de al gerealiseerde en in uitvoering zijnde nieuwe tramverbindingen bevestigt de investering in Limburg deze beleidskeuze.”