Sneller meer fietspaden door vereenvoudiging
15-02-2012
Het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk beslaat 11.928km fietspad. Daarvan is op dit moment 28,34%, ofwel 3.380km, gerealiseerd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken, Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Griet Smaers. De beschikbare budgetten worden ten volle benut, maar nog té vaak staan ingewikkelde procedures een snelle en vlotte realisatie van een fietspad in de weg. Om er voor te zorgen dat een kortere doorlooptijd gegarandeerd is tussen de vastlegging van de budgetten enerzijds en de uitvoering op het terrein anderzijds, moeten de procedures vereenvoudigd worden.
In 2010 en 2011 bedroegen de vastleggingen uit de zogenaamde ‘fietspot’ (de middelen die aangewend worden voor de realisatie van het Integraal Fietsinvesteringsprogramma (IFI)) respectievelijk 83.982.261,45 euro en 88.351.511,78 euro. Er is m.a.w. een stijging merkbaar in de vastleggingen van de totale fietspot.
Om in de toekomst die stijgende lijn aan te houden en ervoor te zorgen dat de doorlooptijden van fietsprojecten sneller zijn, moet werk gemaakt worden van de vereenvoudiging van procedures.
Begin februari keurde het Vlaams parlement een nieuw mobiliteitsdecreet goed. Daarin is onder andere de integratie van de vroegere start- en projectnota voor heel wat investeringsprojecten voorzien. Hierdoor kan bijvoorbeeld het aantal vergaderingen om een project of mobiliteitsplan uit te werken of op te stellen, sterk verminderen.
Verder is het zo dat de aankoopcomités en de bevoegdheid voor onteigeningen van het federale niveau worden overgedragen naar de Gewesten, in het kader van de staatshervorming. Ook dit zal bijdragen tot een versnelling in de procedure voor aanleg van fietspaden.
‘Het is absoluut noodzakelijk dat procedures vereenvoudigen en budgetten voor aanleg van fietspaden optimaal ingezet worden. Nog té vaak duurt het té lang vooraleer kan gestart worden met de aanleg van nieuwe en verkeersveilige fietsinfrastructuur. Hierdoor blijven concrete mobiliteitsproblemen te lang onopgelost en vergroot het risico op het uitblijven van een beslissing. Samen met minister Hilde Crevits zal verder werk gemaakt worden van versnelde procedures en de aanleg van kwalitatieve fietsinfrastructuur. Zo wordt bijgedragen aan een duurzaam mobiliteitsbeleid in Vlaanderen,’ zo besluit Vlaams parlementslid Griet Smaers.