Sneller grijpen naar de fiets of het openbaar vervoer
18-09-2012
CD&V-Kamerlid en mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh heeft enkele voorstellen klaar om iedereen meer vertrouwd te maken met het openbaar vervoer en pleit voor een ruimere toepassing van de fietsvergoeding.
Het onderzoek van Vlaams Minister van mobiliteit Crevits naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming leidde tot enkele opmerkelijke resultaten. Zeven op tien blijkt nauwelijks vertrouwd te zijn met het openbaar vervoer en bijna één op drie kiest voor verplaatsingen van niet verder dan één kilometer de auto. De stap naar het openbaar vervoer en de fiets blijft, ondanks alle beleidsinspanningen, duidelijk nog steeds te groot. Meer nog dan vandaag het geval is moeten mensen overtuigd worden om te kiezen voor duurzame vervoersoplossingen.
Om de drempel naar het openbaar vervoer te verkleinen pleit Jef Van den Bergh voor het invoeren van gedifferentieerde tarieven en uitwisselbare abonnementen. Jef Van den Bergh: “De NMBS en De Lijn zouden hun tarieven moeten aanpassen naargelang het tijdstip van de dag. Een goedkoper tarief tijdens de daluren zou niet alleen mensen motiveren om sneller de stap te zetten naar het openbaar vervoer maar tegelijk een oplossing bieden voor het capaciteitstekort tijdens de spitsuren.”
Daarnaast is Van den Bergh ervan overtuigd dat het voorzien van de mogelijkheid om abonnementen door te geven een grote promotie zou inhouden voor het openbaar vervoer. Vandaag zijn abonnementen nog op naam. “Het mogen doorgeven van een abonnement is een creatieve oplossing om mensen die niet vertrouwd zijn met bus en trein hiermee te laten kennismaken. Eens de nieuwe reiziger overtuigd is van het gemak van het openbaar vervoer zal hij of zij zich ongetwijfeld zelf een abonnement of ticketje aanschaffen. Extra kosten zal dit dus niet met zich meebrengen.”
Om mensen voor de fiets te laten kiezen, moeten de investeringen in veilige, kwaliteitsvolle en goed onderhouden fietspaden worden verder gezet. Er moet hierbij zoveel mogelijk geopteerd worden voor afgescheiden fietspaden en fietssnelwegen, ook voor korte afstanden. Daarnaast ziet Van den Bergh potentieel in een ruimere toepassing van de fietsvergoeding: “Scholieren en studenten zijn vertrouwd met de fiets. Het is pas wanneer men aan het werk gaat dat de fiets geruild wordt voor de wagen. Cijfers wijzenuit dat bedrijven die een fietsvergoeding betalen, het aantal fietsers zien verdubbelen. Jammer genoeg is de fietsvergoeding nog geen algemene verworvenheid. Vandaar een oproep aan de sociale partners om tijdens de volgende tweejaarlijkse onderhandelingen en met respect voor de nog af te spreken loonnorm in die sectoren waar de fietsvergoeding nog niet is ingevoerd een regeling te treffen via sectorale of bedrijfs-cao’s.”