Smartphone of tablet met app voor betere ongevallenregistratie
27-09-2012
De kwaliteit van de verkeersongevallenstatistieken in ons land is ondermaats. Niet alleen duurt het lang voor de cijfers beschikbaar zijn, ze zijn tevens onvolledig. Het gebrek aan kwaliteit maakt dat grondige analyses niet mogelijk zijn, wat nefast is voor een doordacht verkeersveiligheidsbeleid. Moderne technologieën bieden heel wat mogelijkheden maar worden vooralsnog niet ingezet. CD&V-Kamerlid en mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh vraagt Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet om smartphones in te schakelen.
Ongevallenstatistieken worden afgeleid uit de verkeersongevallendatabase. Deze databank wordt gevoed met gegevens die ter beschikking worden gesteld door de politie. Zij gebruikt hiervoor het zogenaamde verkeersongevallenformulier, kortweg VOF. Dit – ondertussen twintig jaar oude - formulier wordt meestal op basis van het proces-verbaal opgemaakt en bevat een hele reeks vaststellingen over het ongeval. Er ontbreken echter vaak cruciale gegevens waardoor onze ongevallenstatistieken ondermaats zijn.
Eén van de belangrijkste lacunes in de ongevallendatabase is de gebrekkige lokalisering van de ongevallen. Vooral op gemeentelijke wegen blijkt dit een probleem te zijn. Het Waalse Gewest kan bijvoorbeeld maar 62% van de ongevallen op de gemeentelijke wegen lokaliseren. Zo ontbreekt dikwijls de codering voor de kilometerpaal of het huisnummer. Daarnaast is het nog steeds moeilijk om de manoeuvres van de bij een ongeval betrokken voertuigen in kaart te brengen.
Jef Van den Bergh vraagt Minister van Binnenlandse Zaken Milquet om de kwaliteit van de ongevallenstatistieken te verbeteren door gebruik te maken van moderne technologieën. Hij verwijst hiervoor naar het Mobile Office-programma dat onlangs in gebruik werd genomen bij de lokale politie van Antwerpen. De meeste dienstvoertuigen werden uitgerust met een computer waarop het informaticaprogramma voor de lokale politie, ISLP, beschikbaar wordt gesteld. Op die manier kunnen agenten een proces-verbaal op straat opstellen. Betrokkenen in een verkeersongeval kunnen ter plaatse verhoord worden, rechtstreeks gekoppeld aan het proces-verbaal. Deze manier van werken moet volgens Van den Bergh snel uitbreiding vinden naar de andere politiezones.
In een volgende fase zou men dit systeem verder kunnen uitbreiden om de kwaliteit van de aangereikte ongevallengegevens te verbeteren. Jef Van den Bergh denkt bijvoorbeeld aan het gebruik van smartphones met lokalisering - via bijvoorbeeld 3G of GPS-techniek – om volledige gegevens over de precieze locatie van de ongevallen te bekomen. Ook het VOF zou geautomatiseerd moeten worden zodat het ter plaatse kan worden ingevuld. Dit biedt tevens de mogelijkheid om het verouderde formulier een grondige facelift te geven. Het gebruik van moderne technologieën laat ook toe om de manoeuvres van de bij een ongeval betrokken voertuigen op een eenvormige manier in kaart te brengen via een eenvoudig softwareprogramma. Een dergelijk programma zou momenteel in testfase zijn.
Jef Van den Bergh ziet naast het verbeteren van de kwaliteit van de ongevallenstatistieken nog een voordeel in de inzet van moderne technologieën: “Door verdere automatisering wordt de administratie op bureel tot een minimum herleid waardoor meer tijd vrijkomt voor controles.”
Het werk is hiermee niet af. Een andere belangrijke tekortkoming in de ongevallenstatistieken is de onderregistratie van zwaargewonden. Volgens een recente pilootstudie zou het registratiepercentage immers minder dan 40% bedragen. Jef Van den Bergh wil Minister Milquet zo snel mogelijk ondervragen over de acties die ze zal ondernemen om de verkeersongevallenstatistieken te verbeteren.