Slechts 6 op 10 Opel-werknemers terug aan de slag
01-07-2012
Van de 2.571 personen die een beroep deden op de diensten van de tewerkstellingscel zijn er in mei 2012 1.525 of 59,3% aan het werk. Deze 1.525 mensen zijn uiteindelijk bij 608 bedrijven beland. De NMBS Holding bijvoorbeeld telt ondertussen 18 ex-Opel-werknemers in haar rangen.
In totaal kozen 514 ontslagen werknemers bij General Motors voor brugpensioen, nu hervormd naar het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. 510 onder hen stapten in de tewerkstellingscel en werden begeleid in hun zoektocht naar werk door een outplacementkantoor. Ondertussen zijn 271 ex-Opel-werknemers definitief niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
De tewerkstellingscel voorzag dus in begeleiding en opleiding op maat van elke werknemers. Zo volgden 353 Opel-werkzoekenden een opleiding en gingen 82 onder hen aan de slag via een bedrijfsstage. Op dit moment is niemand meer ingeschreven in de tewerkstellingscel. De laatste werknemer ging op 30 september 2011 uit dienst en is ondertussen gestart op zelfstandige basis. De outplacementbegeleidingen zijn allemaal afgerond. Deze maand nog volgt een afsluitende vergadering van de tewerkstellingscel.
Vandaag zijn er nog steeds 774 oud-Opel-werknemers werkzoekend. 656 of zowat 85% van hen zijn afkomstig van de provincie Antwerpen.
Wat vooral opvalt is dat het voornamelijk oudere ex-Opel-werknemers zijn die niet opnieuw aan de slag geraken. 383 of ongeveer de helft onder hen is ouder dan 50 jaar. Als we de 45-plussers mee tellen, dan komen we zelfs aan 65% van de nog steeds werkzoekende ex-Opel-werknemers.
Robrecht Bothuyne: “Ondanks de intensieve begeleiding, de steun van het Europese globalisatiefonds en de grote interesse van potentiële werkgevers zijn er toch ongeveer 1.000 mensen die, voorlopig, met Opel hun laatste werkgever kenden. 1.000 hoogopgeleide werknemers die niet meer aan de slag geraken. Dat is eigenlijk een alarmerend signaal voor ons Vlaams arbeidsmarkt- en herstructureringsbeleid.”