Vlaams parlementslid voor CD&V en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns wil meer slagkracht geven aan lokale besturen in de strijd tegen criminaliteit. “De schakel tussen de criminele onderwereld en de legale bovenwereld moet sneller blootgelegd en doorgeknipt worden”, zegt het parlementslid en tevens veiligheidsexpert bij CD&V. Daarom pleit hij voor een geïntegreerde aanpak van criminaliteit: bestuurlijke handhaving door steden en gemeenten en strafrechtelijk beleid moeten aanvullend aan elkaar worden ingezet. Die aanpak kan worden georganiseerd in lokale veiligheidscellen.
“Het is aan de burger niet uit te leggen dat personen die betrokken zijn in gerechtelijke dossiers van zware en georganiseerde criminaliteit, toch van de overheid een vergunning kunnen krijgen, bijvoorbeeld om zich ongestoord ergens te kunnen vestigen als zelfstandige”, zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns. Daarom pleit het parlementslid voor een complementaire aanpak: bestuurlijke handhaving door steden en gemeenten en strafrechtelijk beleid moeten aanvullend aan elkaar worden ingezet.
Een structurele, gecoördineerde en vlotte informatie-uitwisseling tussen federale inlichtingendiensten, veiligheids- en justitiële diensten en inspectiediensten enerzijds, en de betrokken Vlaamse diensten, inspectiediensten en lokale besturen anderzijds is daarbij noodzakelijk. Vandaag ontbreekt het nog aan een duidelijk wettelijk kader waarbinnen deze informatie, met respect voor de privacyregels, kan gedeeld worden, stelt Brouns.
Lokaal, Vlaams en federaal in Lokale Integrale Veiligheidscel
Samenwerking tussen alle overheden is in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit essentieel: lokaal, Vlaams en federaal. Als good practice wijst het parlementslid op de ‘Lokale Integrale Veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme’. Dat is een multidisciplinair overlegorgaan dat al door gemeenten ingezet wordt in de strijd tegen radicalisme. “Dit orgaan zorgt voor de samenhang tussen preventie, repressie en nazorg”, zegt Jo Brouns, die zelf als burgemeester deel uitmaakt van zo’n orgaan. “De preventieve focus van die opgerichte integrale veiligheidscellen moet breder getrokken worden: ook andere criminele en ondermijnende activiteiten kunnen zo sneller op de radar komen. Bij de uitvoering van het decretaal kader moet daarom o.a. voldoende begeleiding en opleiding voorzien worden voor alle betrokken Vlaamse diensten”, gaat Brouns verder.
Concrete voorstellen
Het parlementslid doet nog enkele concrete voorstellen ter versterking van de lokale besturen in hun strijd tegen de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit:
- De ARIEC’s, de Arrondissementele Informatie- en Expertise centra die lokale besturen ondersteunen bij de bestuurlijke aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit moeten uitgerold worden over heel Vlaanderen, elke provincie moet over een ARIEC beschikken. Vandaag beschikken in Vlaanderen enkel Antwerpen en Limburg over een ARIEC.
- Per lokale integrale veiligheidscel moet er een ambtenaar Integrale Veiligheid worden voorzien, die vormt het contactpunt voor alle betrokkenen in de ketenaanpak. De gemeenten moeten daarvoor financieel ondersteund worden. Ook voor gemeentegrensoverschrijdende samenwerkingsverbanden die gesloten worden moeten door Vlaanderen financieel ondersteund worden.
- Er moet een gegevensbank voor bestuurlijke handhaving gemaakt worden. Alle betrokken diensten kunnen zo bijvoorbeeld ‘good practices’ en dus kennis delen.
- Er moet een Vlaams sanctieregister worden aangemaakt om te vermijden dat een criminele actie zich van de ene naar de andere verplaatst.
- Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit stopt niet aan de landsgrenzen, integendeel. Een structurele samenwerking met gelijkaardige structuren in onze buurlanden (zo werkt ook Nederland met RIEC’s) is absoluut noodzakelijk.
“Tot slot moet op federaal niveau dringend werk gemaakt worden van het wettelijk kader dat lokale besturen in staat stelt voorafgaandelijk aan een vergunning een ‘integriteitsonderzoek’ te voeren. Dat integriteitsonderzoek gaat na of er een ernstig risico bestaat dat er criminele relaties zijn of dat er ernstige aanwijzingen zijn dat de uitbating gebruikt zal worden om criminele feiten te plegen of er criminele voordelen zoals witwassen uit te halen. Het nieuwe federale regeerakkoord stemt alleszins hoopvol en schenkt de nodige aandacht aan de versterking van bestuurlijke handhaving”, besluit Brouns.