Sint-Katelijnekerk: ook museum voor religieuze kunst komt er niet
14-05-2013
De nieuwe bestemming voor de Sint-Katelijne kerk is nog lang niet in zicht. Dat blijkt uit het antwoord van schepen Alain Courtois op een vraag van gemeenteraadslid Bianca Debaets(CD&V).
Eerder werd door het gemeentebestuur bekendgemaakt dat het plan om van de Sint-Katelijnekerk een overdekte markt voor groenten en fruit te maken, begraven was. Alain Courtois (MR), de nieuwe Brusselse schepen bevoegd voor Erediensten, wou er een museum voor religieuze kunst in onder brengen.
“Een prima idee”, zegt Debaets. "In het Brussels gewest is er nood aan een museum voor religieuze kunst. Heel wat kerken hebben immers kunstschatten en ook Brussel Stad beschikt over een kerkelijk patrimonium. Bovendien heeft de Sint-Katelijnekerk zelf zo'n 350 schilderijen, beeldhouwwerken en andere waardevolle cultusvoorwerpen. Onlangs werden ze nog geïnventariseerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium."
Nu blijkt van dat plan echter niets in huis te komen. Schepen Courtois maakte tijdens de zitting van de gemeenteraad bekend dat er binnenkort een projectoproep wordt uitgeschreven. Het kan dus alle richtingen uit.
De procedure zou begeleid worden door een jury, maar hoe die er zou uitzien wou hij niet kwijt.
"Het was ook helemaal niet duidelijk of het bisdom hierin actief betrokken wordt", zegt Debaets. "Nochtans is dat essentieel. Om een kerk een nieuwe functie te geven, moet ze - geheel of gedeeltelijk - ontwijd worden. Dat doet de aartsbisschop alleen als hij akkoord gaat met de nieuwe bestemming".
"Kortom, het lijkt het zoveelste voorbeeld van de aankondigingspolitiek van stad Brussel. Men lanceert ideeën die nadien een stille dood sterven".
Debaets pleit ten slotte nog voor de oprichting van een gewestelijke expertisecel voor kerkelijk erfgoed. Dat kan volgens het gemeenteraadslid in samenwerking met het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) dat in Heverlee gevestigd is. Deze expertisecel moet kennis en deskundigheid over religieus erfgoed verzamelen en erfgoedbeheerders ondersteunen bij projecten zoals de reconversie van de Sint Katelijnekerk.