Sinds 2006 werd bijna 2 miljard euro uit fiscale fraude geregulariseerd
12-12-2014
Uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Griet Smaers aan de minister van Financiën blijkt dat sinds 1 januari 2006 bijna 2 miljard euro werd geregulariseerd. Dit gebeurde in twee golven (regularisatie bis en ter) en er is quasi geen verschil in totale bedragen tussen de Nederlandstalige en Franstalige dossiers. De heffingen hebben betrekking op de dossiers die zijn afgehandeld tot en met 31 oktober 2014.
Via de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) bis konden Belgische bedrijven en particulieren die in België verbleven en op één of andere manier gefraudeerd hadden met hun belastingaangifte sinds 1 januari 2006 beroep doen op een fiscale regularisatie. In een volgende ronde (EBA ter) kregen ook vzw’s, stichtingen en organisaties zonder rechtspersoonlijkheid sinds 15 juli 2013 de mogelijkheid om over te gaan tot een fiscale regularisatie. EBA ter werd aanzien als de laatste mogelijkheid om aangiftes te regulariseren, dit tot en met 31 december 2013.
‘De laatste wijziging werd goedgekeurd door de regering-Di Rupo’, zegt Griet Smaers. ‘De bedoeling was om extra in te zetten op de strijd tegen sociale en fiscale fraude. Wie fraudeert, pleegt immers diefstal tegen andere mensen in de samenleving. Alvorens de procedure te beëindigen, werd aan de burgers en de ondernemingen nog een laatste keer de mogelijkheid gegeven om de oorsprong en het bedrag van zijn regularisatie-aangifte mee te delen’.
Via regularisatie bis werden tussen 1 januari 2013 en 31 oktober 2014 voor 1,7 miljard euro geregulariseerd. Na de heffing werd hier een opbrengst van 540 miljoen uit gegenereerd, wat neerkomt op een heffingstarief van gemiddeld 31 procent. Via regularisatie ter werd in diezelfde periode voor 1 miljard euro geregulariseerd. Na de heffing werd hier een opbrengst van 368 miljoen uit gegenereerd, wat neerkomt op een heffingstarief van gemiddeld 36 procent.
Opvallend is vooral dat waar er iets meer Franstalige dossiers zijn voor wat betreft EBA bis, zijn er meer dan zes keer zoveel Nederlandse dossiers voor wat betreft EBA ter.
Smaers vroeg ook een overzicht op in verband met de effectief ontvangen bedragen tussen 1 januari 2014 en 31 oktober van dit jaar. Uit dit overzicht blijkt dat er in totaal een bedrag van 825,2 miljoen euro ontvangen werd door alle overheden in dit land. De meeste bedragen uit fiscale regularisatie werden ontvangen door de federale overheid (539,7 miljoen), gevolgd door het Vlaams (137 miljoen), het Waals (93,3 miljoen) en het Brussels Gewest (44,6 miljoen) en de gemeenten (10,6 miljoen). Alle overheden genereerden bijna twee keer zoveel inkomsten uit fiscale regularisatie via ‘operatie ter’ (537 miljoen) in vergelijking met ‘operatie bis’ (288,2 miljoen).
Enkel EBA ter laat toe om ‘fiscaal verjaarde kapitalen’ te regulariseren. De minister van Financiën deelt dan ook mee dat er in 1.219 dossiers een regularisatie-attest werd uitgereikt op 31 oktober 2014. Voor al deze dossiers werd iets meer dan 745 miljoen euro aan verjaard kapitaal geregulariseerd, en dit voor een heffing van 261 miljoen euro.
‘Belastingen zorgen voor herverdeling en zijn gerechtvaardigd als de inspanningen gelijkwaardig worden verdeeld. Elke euro minder fraude is immers een euro minder die aan de burger moet worden gevraagd in de vorm van nieuwe belastingen en/of besparingen’, aldus Griet Smaers. De strijd tegen de fiscale fraude moet volgens de begrotingstabellen 250 miljoen euro opleveren. ‘Meer mag uiteraard ook’, besluit ze.