Senaatscommissie Binnenlandse Zaken keurt klokkenluidersregeling goed
23-04-2013
Vandaag heeft de senaatscommissie Binnenlandse Zaken het CD&V-wetsvoorstel (5-217/4) goedgekeurd omtrent de invoering van een klokkenluidersregeling voor de Federale Overheidsdiensten. Zo zullen in de toekomst ook federale ambtenaren die in de administraties misbruiken aan het licht brengen een degelijke bescherming kunnen krijgen.
CD&V-voorzitter Wouter Beke, die de bezieler is van het voorstel, reageert alvast tevreden: "Het ontbreken van een sluitende beschermingsregeling voor klokkenluiders was ons al langer een doorn in het oog. Het bestaan van een sluitend beschermingsmechanisme voor ambtenaren werkt immers goed bestuur in de hand. Indien ambtenaren moeten vrezen voor hun job of voor andere nadelige gevolgen, zullen zij niet snel geneigd zijn een onregelmatigheid aan te kaarten. Klokkenluiders maken zich immers nooit populair bij hun collega's. De bescherming die ze door ons wetsvoorstel zullen krijgen, biedt echter een oplossing voor dit probleem."
Een gelijkaardige beschermingsregeling bestaat reeds op verschillende andere beleidsniveaus. Zo kennen Nederland, de Verenigde Staten, de Europese Unie, maar ook Vlaanderen reeds jaren een gelijkaardig systeem. In navolging van de beschermingsregeling op Vlaams niveau wordt er ook federaal gekozen om ambtenaren die mistoestanden aankaarten onder de bescherming van de ombudsman te plaatsen. Ambtenaren die een melding willen maken zullen hiervoor terecht kunnen bij een Centraal Meldpunt dat werkt onder de bevoegdheid van de federale ombudsman. Een duidelijk omschreven procedure zorgt er daarbij voor dat meldingen steeds snel en grondig onderzocht zullen worden.
CD&V-fractieleider Dirk Claes: "De bescherming betekent concreet dat er tegen de klokkenluiders geen maatregelen met nadelige gevolgen genomen kunnen worden, die een directe reactie zijn op het aan het licht brengen van de onregelmatigheden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet zomaar ontslagen worden of hen promotie of vakantiedagen weigeren, indien niet kan aangetoond worden dat deze maatregelen geen represailles zijn voor het naar buiten brengen van een onregelmatigheid in hun administratie."
Volgende week zal de plenaire vergadering het wetsvoorstel goedkeuren, waarna het verhuist naar de Kamer. De wet zal van kracht worden zes maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad.