Senaat wijzigt ingrijpend het wetsontwerp over de nietigheden
05-07-2013
Een wetsontwerp dat beoogt de regels met betrekking tot het nietig verklaren van onwettig verkregen bewijsmateriaal in het Wetboek van Strafvordering te wijzigen, pendelt al enige tijd tussen Kamer en Senaat. Over de meeste bepalingen is er tussen Kamer en Senaat overeenstemming, zij het niet over twee knelpunten: in welke omstandigheden een onrechtmatig verkregen bewijs nietig verklaard kan worden en de bewijzen die à décharge werden verkregen. De Senaat keurde gisteren dan ook de amendementen goed die Els Van Hoof (CD&V) daarover had ingediend, zij het met een ongewone meerderheid.
Volgens het oorspronkelijke wetsontwerp wordt onrechtmatig verkregen bewijs vernietigd of verworpen indien:
Indien de geschonden of verzuimde vorm door de wet wordt voorgeschreven op straffe van nietigheid; of,
Indien de onregelmatigheid de betrouwbaarheid van het bewijs aantast; of,
Indien het gebruik van het bewijs het recht op een eerlijk proces miskent.
Een eerste amendement van Els Van Hoof stelde dat gegevens ook nietig zijn indien het werd verkregen door overtreding van substantiële procedureregels door onderzoekers.
De tweede wijziging die aan het ontwerp werd aangebracht, voorziet dat de nietigheid niet geldt voor bewijzen die à décharge werden verkregen. Volgens Els Van Hoof is het essentieel dat wanneer er bewijzen zijn die in het voordeel van de verdachte spelen, deze toch kunnen aangewend worden in het proces. Als blijkt uit een nietige huiszoeking dat de verdachte onschuldig is of er elementen mogelijks wijzen op de onschuld van de verdachte, moeten deze door de verdachte ook ingeroepen kunnen worden. Volgens de CD&V-senator is de tekst van de Kamer in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, waardoor België een veroordeling zou kunnen oplopen bij het Europees Hof. De amendementen stroken ook met een advies van het Hof van Cassatie.
N-VA en SP.A stemden tegen betrokken amendementen, terwijl Groen, Vlaams Belang en twee leden van Open VLD zich onthielden. Alle andere partijen stemden voor.
Door de amendering verhuist de tekst nu opnieuw naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die het wetsontwerp nu voor de derde keer zal moeten behandelen.