Senaat stemt wetsontwerp wederzijdse erkenning vrijheidsberovende straffen
29-03-2012
Straks stemt de plenaire zitting van de Senaat over het wetsontwerp inzake de wederzijdse erkenning van vrijheidsberovende straffen uitgesproken in een lidstaat van de Europese Unie. De doelstelling van dit ontwerp probeert de overbezetting van onze Belgische gevangenissen aan te pakken, en meer bepaald door misdadigers die de nationaliteit bezitten van een Europese lidstaat hun straf te laten uitzitten in hun land van herkomst. Dit wetsontwerp zet een Europees kaderbesluit om in een Belgische wet.
Het ontwerp bevatte echter enkele juridische problemen die de uitvoerbaarheid van deze maatregelen in gevaar brachten, waarop Rik Torfs (CD&V) een reeks amendementen indiende die door de Commissie unaniem werden goedgekeurd. Torfs: "Ik ben tevreden dat de Senaat instemt met dit wetsontwerp, omdat hierdoor de procedure sterk vereenvoudigd wordt om buitenlandse veroordeelden hun straf te laten uitzitten in een andere EU-lidstaat. Het versterkt de mogelijkheden voor de gestrafte om zich in eigen land voor te bereiden op een integratie in de maatschappij en kan een klein effect teweegbrengen voor het probleem van de overbevolking in onze gevangenissen."
Uiteraard werken deze maatregelen in twee richtingen, aangezien België ook landgenoten uit andere EU-landen zal moeten opnemen. Onderzoek waarop de minister van justitie in de Commissie zich baseerde zou echter hebben aangetoond dat er sprake was van een voordeel voor ons land, in die zin dat meer gevangenen hun straf konden uitzitten in een andere EU-lidstaat dan dat er Belgen veroordeeld in andere EU-lidstaten hun straf in België zouden moeten uitzitten.
Is hiermee het probleem van de overbevolking van de Belgische gevangenissen opgelost? Rik Torfs: "Zeer zeker niet. Enkel de bouw van nieuwe gevangenissen kan ervoor zorgen dat we opnieuw plaats creëren voor onze gedetineerden. Toch is dit al een eerste stap."