Senaat: mensenrechten China zorgwekkend
20-07-2011
Resolutie Sabine de Bethune die vrijlating vraagt van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en de vele andere gearresteerde mensenrechtenactivisten quasi unaniem gestemd
Zopas heeft de Senaat quasi unaniem de resolutie goedgekeurd van Sabine de Bethune (Senaat) die de vrijlating vraagt van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en de vele andere gearresteerde mensenrechtenactivisten. Eind 2008 was Liu één van de initiatiefnemers van de tekst van Charta 08, een manifest dat oproept tot een nieuwe grondwet met bescherming van de mensenrechten. Hij werd veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.
Toen de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede de vraag naar meer openheid en democratie steunde, was hij getuige van de wijze waarop dit zeer bloedig in de kiem werd gesmoord. Dit sterkte hem om op vreedzame wijze te blijven ijveren voor mensenrechten en democratie, ook al bracht hem dit voortdurend in aanvaring met de Chinese overheid. Eind 2008 was Liu één van de initiatiefnemers van de tekst van Charta 08, een manifest dat oproept tot een nieuwe grondwet met bescherming van de mensenrechten. Liu stelde toen: "Mensenrechten worden niet toegekend door de staat, ze zijn rechten die iedereen geniet vanaf de geboorte." Hij werd daarvoor veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.
In haar laatste zitting van het parlementaire jaar 2010-2011 heeft de Belgische Senaat zopas quasi unaniem de resolutie goedgekeurd van CD&V-senatrice Sabine de Bethune waarin wordt gepleit voor de vrijlating van Liu en de sympathisanten van Charta 08. De Belgische Senaat plaatst zich daarmee in de rij van eerdere pleidooien en resoluties van o.a. het Europees Parlement, het Amerikaanse Congres en het Canadese en Italiaanse parlement en uiteraard van de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede in het najaar van 2010 aan Liu Xiaobo.
Economische vooruitgang alleen is onvoldoende
Sabine de Bethune: ,,Waar rechten worden ontkend of met voeten worden getreden, is het onze morele plicht protest aan te tekenen. De Belgische Senaat vraagt onze federale regering heel terecht om bij de Chinese overheid te pleiten voor de vrijlating van Nobelprijswinnaar Xiaobo en alle andere mensenrechtenactivisten.De toestand van de mensenrechten in China blijft zeer zorgwekkend. Liu Xiaobo is daarvan een van de meest sprekende voorbeelden. Steeds bewandelde hij de vreedzame weg en beklemtoonde hij het democratisch proces. Toch werd hij herhaaldelijk aangehouden en opgesloten en zit hij momenteel alweer een gevangenisstraf uit, deze keer van liefst 11 jaar. Toen hij vorig najaar de Nobelprijs van de Vrede kreeg omwille van deze lange en geweldloze strijd loog de reactie van de Chinese autoriteiten er niet om: zijn echtgenote en vele vrienden en sympathisanten werden onder huisarrest geplaatst, internetsites en tv-uitzendingen werden gecensureerd. Niemand kreeg de toelating om de prijs af te halen, meer zelfs: landen werden onder druk gezet om de prijsuitreiking te boycotten.België en Europa moeten er bij China blijven op aandringen dat economische vooruitgang alleen onvoldoende is, maar moet gepaard gaan met respect voor de rechten en vrijheden van iedere burger''.