Senaat erkent Belgische verantwoordelijkheid Jodenvervolging tijdens WO2
De plenaire vergadering van de Senaat heeft een resolutie (nr. 5-1370) aangenomen die de verantwoordelijkheid van de Belgische Staat erkent in de Jodenvervolgingen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De senatoren geven hiermee een krachtig signaal aan de Joodse gemeenschap in ons land. Sabine de Bethune is medeondertekenaar namens CD&V.
Deze resolutie is het sluitstuk van een proces dat reeds in 2003 werd opgestart. In het voorjaar van dat jaar had de Senaat aan het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij (SOMA) de opdracht gegeven om de verantwoordelijkheid van de Belgische overheden in de Jodenvervolging te onderzoeken. Dit resultaat, dat de titel "Gewillig België: overheid en Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog", met zich meekreeg, werd in 2007 voorgesteld in de Senaat.
Sabine de Bethune, Senaatsvoorzitster en ambtshalve ook voorzitster van de bevoegde Commissie, onderstreept het belang van de aangenomen tekst. Verschillende experten en vertegenwoordigers van de Joodse organisaties werden uitgenodigd om de parlementsleden de noodzakelijke informatie te bezorgen. "Er werd gedebatteerd over diverse facetten. De oorspronkelijke tekst werd grondig geamendeerd, maar één zaak stond centraal van bij het begin, en dat was de schulderkenning", zegt Sabine de Bethune. De resolutie kent een groot draagvlak, aangezien ze unaniem werd goedgekeurd.
Ook fractieleider Dirk Claes, die tussenkomst hield tijdens de plenaire vergadering, reageerde tevreden: "Voor mij was het cruciaal dat de juiste cijfers gebruikt werden in verband met het aantal deportaties. Deze cijfers zijn niet het resultaat van een wiskundige berekening, maar stellen mensen voor die geleden hebben in functie van een ideologie die niet de onze is, die nooit de onze mag zijn, en die ten allen tijde bestreden moet worden. We kunnen en mogen hen nooit vergeten."
"Dit is een historisch gebeuren: de Senaat erkent hiermee meer dan 65 jaar na de oorlog de betrokkenheid van de Belgische Staat voor het deporteren van Joden naar uitroeiingscentra zoals Auschwitz", aldus de Bethune. "Ook erkent de Senaat principieel de status van de betrokkenen als 'gedeporteerde om raciale redenen en als wees van de Shoah'."