De Kamer keurde het ‘recht om vergeten te worden’ goed. Die maatregel maakt schuldsaldoverzekeringen toegankelijker en betaalbaarder voor wie genezen is van kanker of wie een chronische aandoening heeft.
Met de maatregel willen ministers Kris Peeters en Maggie De Block personen die in het verleden werden geconfronteerd met een ernstige aandoening, een gemakkelijkere toegang bieden tot schuldsaldoverzekeringen. Verzekeraars zullen aandoeningen waar de kandidaat-verzekeringnemer van genezen is, niet in rekening mogen nemen.
Op deze manier worden de verzekeringnemers niet jaren later opnieuw financieel getroffen door de aandoening. De maatregel is geïnspireerd op het in Frankrijk bestaande ‘droit à l’oubli’. Het principe is dat medische voorgeschiedenis vanaf een bepaalde termijn na de genezing vergeten moet worden bij het sluiten van een schuldsaldoverzekering. Bij chronische aandoeningen wordt de bijpremie geplafonneerd
Kris Peeters: “Wie genezen is van een ernstige medische aandoening zoals kanker, krijgt in de praktijk toch vaak een hoge bijpremie aangerekend bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering, of wordt in bepaalde gevallen zelfs geweigerd. Nu is er een wettelijk kader uitgewerkt om de verzekering voor die mensen toegankelijker en betaalbaarder te maken.
De maatregel voorziet dat een verzekeraar vanaf een bepaalde periode na de genezing, bij zijn risicobeoordeling geen rekening meer mag houden met de aandoening. De termijn hangt af van de aandoening en de intensiteit ervan en bedraagt tussen de 1 en de 8 jaar. De termijn begint te lopen vanaf de datum waarop de behandeling succesvol werd beëindigd en er geen herval is opgetreden. Bij chronische aandoeningen, worden de bijpremies geplafonneerd.
Kris Peeters kondigde in oktober aan dat hij het ‘recht om vergeten te worden’ zou invoeren in het verzekeringsrecht. Patiënten- en consumentenorganisaties waren groete voorstanders. Ook de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker pleitte voor het uitwerken van het recht. Het 'recht om vergeten te worden' treedt in werking 10 maanden na publicatie van de wet en bijhorend KB in het Staatsblad.
Het volledige verhaal van Iris en haar strijdvaardige weg na de diagnose van borstkanker lees je hier.