Schauvliege zet in op culturele uitwisseling met China
03-02-2012
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft vandaag haar Chinese collega Cai Wu ontvangen in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse Regering. De ministers hebben de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en China bekrachtigd. Tijdens hun ontmoeting werd het Werkprogramma 2012-2015 ondertekend door de leidend ambtenaren van de respectieve ministeries. Het Werkprogramma is een uitvoering van het Cultureel Akkoord tussen het Koninkrijk België en de Volksrepubliek China.
De minister van Cultuur van de Volksrepubliek China Cai Wu is 5 dagen in het land voor onder meer de opening van het EU-China Year of Intercultural Dialogue 2012 in Bozar. De bilaterale samenwerking tussen Vlaanderen en China gaat terug tot het Cultureel Akkoord tussen het Koninkrijk België en de Volksrepubliek China. Het vorige Werkprogramma 2006-2010 gaf uitvoering aan dit akkoord.
Het nieuwe Werkprogramma 2012-2015 werd vandaag ondertekend door secretaris-generaal Christine Claus van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid en Xiang Xiaowei, adjunct directeur-generaal van het Bureau voor externe culturele relaties van het Chinese Ministerie van Cultuur. Het Werkprogramma is een intentieverklaring tussen Vlaanderen en China om samenwerkingsverbanden te smeden en expertise uit te wisselen op het vlak van erfgoed, kunsten en literatuur. In navolging van de positieve ervaringen tijdens het Europese en Chinese Jaar van de Jeugd in 2011, wil dit programma ook aanknopingspunten vinden voor de samenwerking op het vlak van jeugdbeleid. Verder creëert het programma ook een kader voor uitwisseling en samenwerking op het vlak van Sport, Film en Media.
Concreet staan in 2012 onder meer volgende projecten en initiatieven op stapel die de samenwerking tussen Vlaanderen en China illustreren:
- China zetelt in het Intergouvernementeel Comité van UNESCO-conventie 2003 voor het Behoud van Cultureel Erfgoed. Vlaanderen wenst daarom experts en goede voorbeelden uit te wisselen met China. Stoeten en optochten in Vlaanderen behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Het is in het Chinese Jaar van de Draak dan ook interessant om vast te stellen dat China en Vlaanderen een oude traditie delen van het inzetten van draken in stoeten en optochten.
- Jan Hoet is als coördinator aangesteld van de Yinchuan Biënnale in het najaar van 2012. De tentoonstelling staat onder bescherming van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Jan Hoet wil een zestigtal kunstenaars uitnodigen, waaronder David Claerbout, Hans Op de Beeck, Pascale Marthine Tayou, Luc Tuymans, Neo Rauch en Marlene Dumas, verder ook Chinese kunstenaars, zoals Huang Yong Ping.
- Het collectief voor moderne dans rond Sidi Larbi Cherkaoui heeft in 2012 een aantal dansvoorstellingen gepland in het Hong Kong Cultural Centre (www.east-man.be)
- Kunstenaar Gert Verhoeven heeft in 2012 met steun van de Vlaamse overheid een werkverblijf gepland in het Chinese European Art Center in Xiamen. (www.bamart.be)
- Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft tijdens de boekenbeurs in Peking in november 2011 een Engels-Chinese brochure met 36 Vlaamse titels voorgesteld. Met de brochure wil het VFL ook in 2012 de promotie van Vlaamse auteurs in China uitbouwen. Een ander instrument om literaire vertalingen van en naar het Nederlands te bevorderen zit ingebakken in het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid. (www.fondsvoordeletteren.be)
- Vorig jaar toerde deFilharmonie door China, eind 2012 staan een aantal optredens van het Brussels Philharmonic in China gepland en volgend jaar, 2013, is in het najaar opnieuw deFilharmonie te gast in China. (www.defilharmonie.be)
- ....
Vlaams minister voor Cultuur Joke Schauvliege: "Op de voorbije Europese Raad van ministers van Cultuur drukte ik nog met enthousiasme mijn steun uit aan de 'EU-China Year of Intercultural Dialogue'. Want ik ben ervan overtuigd dat Vlaanderen daar zijn rol in kan spelen. De Vlaamse cultuur is immers nu al zeer aanwezig in China. Individuele kunstenaars, ensembles en gezelschappen werpen er zich op als Vlaamse én Europese culturele vertegenwoordigers. Ik heb dat tijdens het onderhoud met mijn Chinese collega met veel genoegen onderstreept."
De Chinese Minister voor Cultuur Cai Wu: “Actieve culturele uitwisselingen komen tegemoet aan de onderlinge belangen van beide partijen en bieden ruimere perspectieven voor verdere ontwikkeling in een breed bilateraal samenwerkingsverband. Ik ben blij dat ik vandaag getuige mag zijn van de ondertekening van het werkprogramma 2012-2015 rond cultuur, jeugd, sport en media tussen de Volksrepubliek China en Vlaanderen, dat een nieuw ijkpunt zal vormen en in de voormelde domeinen nieuwe perspectieven zal openen tijdens de komende 4 jaar. Ik wens Vlaanderen een bloeiende ontwikkeling toe in haar culturele initiatieven, China en België (Vlaanderen) een blijvende vooruitgang in hun culturele uitwisselingen en samenwerking, waardoor een roemrijk nieuw hoofdstuk aan de Chinees-Belgische samenwerking wordt toegevoegd.”