Samenwerkingsakkoord over controle zendantennes
17-05-2012
Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege, stemde de Vlaamse Regering in met een samenwerkingsakkoord tussen het Vlaamse Gewest en de federale overheid over de rol van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) in het Vlaamse beleid over de normen voor zendantennes. De samenwerking betreft de beoordeling van zendantennes (zoals gsm-antennes), de uitvoering van metingen en het bijhouden van een onlinekadaster met zendantennes.
De Vlaamse Regering keurde op 19 november 2010 de regelgeving over de straling van zendantennes goed. Om die regel in de praktijk uit te voeren, wordt een beroep gedaan op het BIPT. Minister Schauvliege sloot hiervoor een protocolakkoord op 5 juli 2010. Het samenwerkingsakkoord regelt nu definitief de samenwerking tussen het BIPT en het Vlaamse Gewest.
Vooraleer een zendantenne mag uitzenden of gewijzigd wordt, moet de operator een conformiteitsattest aanvragen bij de Vlaamse overheid dat aantoont dat de antenne voldoet aan de norm. Dat kan door het opstellen van een aanvraagdossier met de eigenschappen van de antennes en de kenmerken van de omgeving. Dit maakt het mogelijk na te gaan of de antennes niet te veel straling veroorzaken. Het BIPT beoordeelt als onafhankelijk deskundige die aanvraagdossiers.
Metingen en onlinekaart
De Vlaamse Milieu-inspectie kan de stralingsbijdrage van de zendantennes controleren nadat de antennes beginnen uit te zenden. Het BIPT ondersteunt de Milieu-inspectie bij gespecialiseerde metingen van de straling zoals smalbandmetingen die nodig zijn om de bijdrage van individuele zendantennes te meten.
Op vraag van de Vlaamse overheid biedt het BIPT via een onlinekaart op www.sites.bipt.be de mogelijkheid om de zendantennes in Vlaanderen op te zoeken. Ook de conformiteitsattesten, met de technische gegevens van de antennes en een berekening van de blootstelling van de omgeving aan de straling, kunnen op die kaart geraadpleegd worden.
Radioamateurs
In overleg met de vertegenwoordigers van radioamateurs besliste de Vlaamse Regering dat zendantennes die erg weinig uitzenden (minder dat 175 uur per jaar), geen attest hoeven aan te vragen. Omwille van hun beperkte zendtijd zorgen die antennes immers voor weinig bijdrage aan de straling in de omgeving. Radioamateurs moeten wel hun antennes doorgeven via een onlineformulier en hun antennes moeten natuurlijk voldoen aan de norm. Dat maakt de ingebruikname van zendantennes voor radioamateurs veel eenvoudiger. Radioamateurs die al een attest van het BIPT hadden, moeten hun antennes niet doorgeven zolang het attest de reële situatie weergeeft.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het voorstel van samenwerkingsakkoord geldt voor 5 jaar. Met de inzet en de ervaring van de BIPT kunnen we nagaan of de vastopgestelde zendantennes voldoen aan de normen. Als dat zo is, bezorgt de Vlaamse overheid het conformiteitsattest aan de aanvrager en de gemeente waar de antenne geplaatst wordt. De kosten voor de beoordeling zijn voor de aanvrager die een retributie betaalt.”
Het voorstel van samenwerkingsakkoord gaat nu voor advies naar de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen), de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen), de SAR WGG (Strategische Adviesraad voor het Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid) en de Raad van State. Daarna wordt het voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan het Vlaams Parlement.
Meer informatie: www.lne.be/zendantennes