Ruilverkavelingsplan Schelde-Leie goedgekeurd
21-05-2014
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft het ruilverkavelingsplan Schelde-Leie goedgekeurd. Door de uitbouw van het Parkbos Gent, de realisatie van het stadsbos Deinze en de uitbreiding van de Hospicebossen in Nazareth, verhoogt de gronddruk in de regio. De ruilverkaveling Schelde-Leie biedt in deze context een flankerend beleid voor delen van het grondgebied van Gent, Deinze, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De oppervlakte van het project bedraagt 2.690 hectare.
Een ruilverkavelingsproject kent altijd twee belangrijke fases: de onderzoeksfase of de fase van ‘onderzoek naar het nut’, en de uitvoering. Recent heeft minister Schauvliege de ruilverkaveling Schelde-Leie nuttig verklaard. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “Deze ruilverkaveling kent een lange voorgeschiedenis. Er werd in nauw overleg met alle betrokken partners, hard aan gewerkt. Men kan nu starten met uitgebreidere detailplannen die op het terrein zullen uitgevoerd worden.”
De ruilverkaveling is een multifunctioneel instrument dat landbouwpercelen en -wegen wil verbeteren, diverse veilige fiets-en wandelpaden aanlegt en het landschap en de natuurwaarden versterkt, met respect voor het landbouwgebruik.
Minister Schauvliege: “Omdat we hier te maken hebben met een zeer specifieke ruilverkaveling, ter compensatie van een aantal overheidsprojecten zoals het Parkbos en de Hospicebossen, was het belangrijk om huiskavels volledig te vrijwaren bij de aanleg van nieuwe beplantingen of trage wegen.“
Maatregelen uit het ruilverkavelingsplan
Herverkavelen en landbouwwegen
Bedrijven met kavels die zoveel mogelijk rond de bedrijfszetel liggen en regelmatig van vorm zijn, kunnen met het ruilverkavelingsproject aanzienlijk besparen op arbeids- en transportkosten. Elk perceel zal ook rechtstreeks ontsloten zijn op een openbare weg. Het verkeer wordt veiliger door het uitruilen van percelen dichter bij de bedrijfszetel van de landbouwbedrijven. Voorts verbetert door herstel van het wegdek het landelijke wegennet, verbetert de afwatering door bermgrachten te graven of te verleggen, kunnen door de aanleg van uitwijkstroken weggebruikers beter kruisen en zullen de bermen beter worden gerespecteerd.
Recreatie
Het ruilverkavelingsplan voorziet nieuwe wandelpaden, voor een groot deel op de nieuwe bufferstroken langs beken. Op die manier wordt slechts een minimum aan bijkomende landbouwgrond ingenomen voor nieuwe paden. Om het fietsverkeer tussen de kernen van Deinze-Nazareth en De Pinte-Nazareth veiliger en aangenamer te maken, voorziet de ruilverkaveling nieuwe vrijliggende fietspaden.
De geplande trage wegen zullen goed doordacht worden uitgevoerd, rekening houdend met een optimaal landbouwgebruik.
Landschap
Hoewel het gebied vrij sterk verstedelijkt is, zijn er nog verschillende landschapstypes. Er zijn meer gesloten landschappen zoals het bulkenlandschap van de Leie, het voormalig Scheldeveld met kasteelparken en het randgebied van de Scheldevallei. De Scheldemeersen zijn dan weer een meer open landschap.
De ruilverkaveling maakt het landschap aantrekkelijker. Extra bomenrijen, houtkanten of hagen worden aangelegd in de meer gesloten landschappen. De aanplant gebeurt op het openbaar domein van wegen en waterlopen zodat ze de landbouw minimaal verstoren.
Natuur
De ruilverkaveling helpt planten en dieren die typisch zijn voor het landbouwlandschap een handje dank zij de aanplanting van houtkanten, bomenrijen en hagen. Door de aanleg van buffers langs waterlopen ontwikkelen deze zich tot ecologische verbindingsassen. Sommige percelen, die landbouwkundig minderwaardig zijn, krijgen een ecologische inrichting.
Waterbeheersing en waterkwaliteit
Bufferstroken langs waterlopen moeten de beken beter beschermen tegen inspoeling van meststoffen en pesticiden. Sommige waterlopen krijgen ook een meer natuurtechnische inrichting. Met het oog op een betere waterbeheersing zal op de Duivebeek, ter hoogte van de Keistraat in De Pinte, een bufferbekken worden aangelegd.
Budget
Met de goedkeuring van dit ruilverkavelingsplan voorziet de Vlaamse overheid, samen met de betrokken gemeente- en stadsbesturen een aanzienlijke investering in de landelijke gebieden van deze regio. De totale kostprijs van het ruilverkavelingsproject Schelde-Leie wordt geraamd op 11,8 miljoen euro. Het Vlaamse Gewest betaalt bijna 80 procent of 9,3 miljoen euro. De provincie en de lokale besturen dragen twee miljoen euro bij.
Timing
Nu de ruilverkaveling nuttig is verklaard, kan de onderzoeksfase starten met de oprichting van een comité dat verantwoordelijk is voor de verdere uitwerking van het ruilverkavelingsplan. Het comité wordt bijgestaan door een adviescommissie met vertegenwoordigers van eigenaars en gebruikers, gemeentebesturen en andere lokale bevoegden. Begin 2015 kan een volgend openbaar onderzoek verwacht worden over de inbreng van de percelen van alle eigenaars en gebruikers. In 2016 kan dan de eerste spade in de grond gestoken worden. De eerste werken betreffen wegen, fietspaden, wandelpaden enz. Normaliter zal de ruiverkaveling in 2019 volledig afgerond zijn.
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “Ik ben ervan overtuigd dat de ruilverkaveling Schelde-Leie het platteland een stuk leefbaarder zal maken. Dit moet een streek worden waar landbouwers goed kunnen boeren en waar burgers veilig en in een aangenaam landschap kunnen fietsen en wandelen. Ook de natuur, de biodiversiteit en de waterbeheersing moeten erop vooruitgaan. Een keer de werken achter de rug moet Oost-Vlaanderen er weer een pak aantrekkelijker uitzien, voor de eigen inwoners en zijn bezoekers.”
De plannen zijn te raadplegen op de website van de Vlaamse Landmaatschappij www.vlm.be